Cercetătorii au descoperit de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi.
Aceștia susțin că scuturatul este cauzat de un receptor din pielea mamiferelor, numit C-LTMR. Acesta determină animalele cu blană, de la câini, la pisici și șoareci, să execute un scuturat surprinzător de constant atunci când picături de apă le ating ceafa.
„Este un comportament complicat”, a spus Dawei Zhang, coautorul cercetării, potrivit LiveScience.
Indiferent de individ sau specie, animalele tind să se scuture la aceeași frecvență și cu un model similar de mișcări — de obicei trei mișcări înainte și înapoi de fiecare dată — și nimeni nu știa ce receptori și nervi sunt responsabili.
Cercetătorii au creat mutații genetice la șoareci pentru a elimina fie canalele din receptorii pielii care detectează forțele mecanice, fie pe cele care detectează schimbările de temperatură. Ei au descoperit că șoarecii fără capacitatea de a detecta schimbările de temperatură încă tremurau atunci când picăturile de ulei le-au fost stropite pe ceafă. În schimb, șoarecii fără canale mecano-receptoare nu se scuturau.
Când cercetătorii au stimulat un tip de nerv numit mecanoreceptori cu prag scăzut de tip C-fibre (C-LTMR), șoarecii s-au scuturat ca și cum ar fi fost udați brusc. Pentru confirmare, cercetătorii au modificat genetic șoareci fără C-LTMR și au constatat că aceștia se scuturau cu 58% mai puțin decât șoarecii normali atunci când li se stropea apă pe ceafă.
C-LTMR-urile au fost mult timp un mister, a spus Zhang.
Pe baza cercetărilor efectuate în urmă cu 80 de ani, cercetătorii au bănuit că au creat senzații de gâdilat la animale, dar nu era clar cum au simțit animalele stimulul.
Un alt mister al cercetătorilor: de ce trebuie să vină câinii direct la tine să se usuce? Acesta se poate dovedi mai greu.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol