29 martie 2024, 15:16

Observatorul Seismologic din Timișoara: Sfaturi utile în caz de cutremur

Un nou cutremur de 6,4 pe scara Richter s-a produs, luni, în Turcia. Seismul s-a simţit şi în Siria, Egipt, Israel şi Liban şi a avut o replică de 5,8 grade. De asemenea, și în județul Gorj, pământul s-a cutremurat din nou zilele acestea. De această dată, seismele au avut o magnitudine mai mică.
În acest context, seismologul Adina Rău de la Observatorul Seismologic din Timișoara a explicat pentru Tion ce trebuie să facem în caz de cutremur.

Deși toată lumea se sperie și mulți oameni chiar intră în panică atunci când observă producerea unui cutremur, seismologul Adina Rău este de părere că stăpânirea emoțiilor este extrem de importantă într-o astfel de situație.

Ea spune că ar trebui să identificăm atât acasă cât și la serviciu locurile cele mai potrivite unde ne-am putea adăposti în situația în care ar avea loc un seism.

„Cred că este esențial să ne păstrăm calmul, să ne stăpânim, chiar dacă emoțiile ne copleșesc și e normal, să încercăm să realizăm că panica produce mai multe pagube decât evenimentul în sine. Ar trebui să ne analizăm foarte bine locuința, spațiul în care ne petrecem cel mai mult timp, poate că e la serviciu, să ne identificăm unele spații de siguranță, să ne facem repere.

Acasă, spre exemplu, am putea să identificăm care pereți fac parte din structura de rezistență a casei și să identificăm acele tocuri de uși. Nu orice toc de ușă e locul potrivit pentru a te adăposti. E recomandat ca deasupra acelei uși să existe o grindă de protecție. Ar fi bine să facem acest exercițiu acasă, împreună cu copiii.

Să ne identificăm acele tocuri de ușă care fac parte din structura de rezistență a casei, să ne identificăm în locuințe acele mese, dacă ar fi din lemn masiv ar fi ideal. Important e să fie rezistente, să nu ne luăm ca reper mese de sticlă, spre exemplu, sau o masă care se poate distruge ușor. Trebuie să ne protejăm capul în permanență.

Chiar dacă ne ascundem sub masă ori sub tocul ușii, cu o mână ne protejăm capul și cu alta ne ținem de piciorul mesei”, a declarat pentru Tion seismologul Adina Rău.

Coordonatoarea Observatorului Seismologic din Timișoara a mai transmis și ce trebuie să facem imediat după producerea cutremurului.

„După ce s-a terminat cutremurul, abia atunci ne uităm bine în jurul nostru să vedem dacă putem părăsi locuința în siguranță. Sunt obiecte căzute, sunt bucăți de tencuială care ar putea să ne cadă în cap? N

e uităm bine în stânga și-n dreapta. Dacă locuim la bloc, înainte de a lua decizia să coborâm pe scări ne uităm cu atenție dacă sunt crăpate, dacă sunt desprinse de perete sau lipsesc bucăți din ele. Dacă vedeți că scările sunt într-o stare avansată de degradare, este de preferat să nu vă aventurați pe ele.

În niciun caz nu ne înghesuim pe scări să coborâm toți odată. Se pot rupe sub greutatea noastră. În niciun caz nu coborâm cu liftul chiar dacă ni se pare că e funcțional”, a precizat seismologul timișorean.

Adina Rău a mai declarat pentru Tion că ar fi bine să avem pregătit un rucsac pentru situații de urgență, care implică părăsirea în grabă a casei. Nu este vorba doar despre cutremure.

Rucsacul sau rucsacurile, dacă decideți să aveți unul acasă, altul la locul de muncă și poate încă unul în mașină, trebuie să conțină în primul rând apă și medicamente, dacă persoana respectivă urmează vreun tratament.

„Ar fi bine să avem pregătit un rucsac de urgență, acasă, la serviciu, în mașină, care e util nu doar în caz de cutremur, pot fi inundații, incendii, situații în care să trebuiască să părăsim locuința.

Ar trebui să avem o rezervă de apă, o rezervă de hrană, iar acest rucsac îl dimensionăm după câte putem să ducem. Să avem o trusă de prim-ajutor, iar aici putem completa cu medicamente pe care le folosim în mod uzual, să avem o rezervă.

Rucsacul ar mai trebui să conțină haine de schimb sau o pătură. Vedeți cazul din Turcia, în care mulți au scăpat de cutremur dar n-au trecut testul temperaturilor scăzute.

Ar trebui să avem o lanternă, un fluier să ne putem auzi în cazul în care rămânem blocați, un aparat mic de radio cu baterii ca în cazul în care nu avem acces la rețeaua de telefonie să putem asculta știrile la radio și să aflăm informații valoroase: ce spitale primesc răniți, de exemplu, care sunt căile de acces, și ne gândim acum la un eveniment similar celui din Turcia, care sunt taberele de ajutor.

O dată la șase luni sau o dată pe an ar trebui să verificăm termenul de garanție al medicamentelor, apă, alimente. Ar fi foarte util să avem un carnețel cu adrese și contacte la care putem apela în caz de urgență din oraș și din afara orașului.

Toate aceste lucruri ar fi bine să le împărtășim cu familia, cu copiii, cu colegii și să realizăm că aceste cutremure de pământ sunt un fenomen natural, care se întâmplă. Nu ne putem împotrivi, nu putem face față decât prin prevenție”, a mai declarat pentru Tion seismologul Adina Rău.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol