23 iulie 2024, 23:15

Oficial: Ultima duminică din septembrie este Ziua Satului Românesc

De acum este oficial, căci legea nr. 44/2020 privind instituirea Zilei Satului Românesc în ultima duminică din luna septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial.

Iniţiată de deputatul PNL Florin Roman, „Ziua Satului Românesc trebuie să fie o adevărată sărbătoare naţională a valorilor perene ale României, cu expoziţii, târguri tematice, conferinţe şi seminarii pe tema conservării, promovării şi dezvoltării străbunelor noastre aşezări rurale”, potrivit expunerii de motive.

Chestiuni logistice

Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc, prevede actul normativ.

Fondurile necesare pot fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităţilor publice centrale ori ale instituţiilor publice în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

2019 a fost o continuă zi a satului românesc

Anul trecut, Sfântul Sinod a proclamat 2019 drept „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”.

Drept urmare, una dintre primele inițative sub egida Anului Omagial al satului românesc a venit din partea Agenției de știri Basilica, prin expoziția fotografică „Chipul satului românesc”, organizată în colaborare cu 14 artiști fotografi.

În decursul anului, la nivelul întregii țări, dar și în diaspora au avut loc numeroase manifestări dedicate omagierii, redescoperirii, promovării, dar și ajutorării satului românesc și a oamenilor din zonele rurale aflați în dificultate.

Mai multe soluții la problemele cu care se confruntă în prezent satul românesc au fost formulate la Simpozionul Național de Teologie din octombrie.

Foto credit: Basilica.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol