23 aprilie 2024, 22:34

Sfântul Andrei, cel care unește spiritual sărbătoarea Bisericii Ortodoxe Române cu sărbătoarea României

Data de 30 noiembrie este extrem de importantă pentru ortodocşii de pretutindeni, care ţin în această zi praznicul Sfântului Apostol Andrei. Figură biblică majoră, sfântul este cu atât mai important pentru români, întrucât este considerat prin tradiţie ocrotitorul ţării noastre.

Creștinismul românilor este unul de sorginte apostolică, iar asta tocmai datorită Sfântului Apostol Andrei, cel care i-a creștinat pe locuitorii ținuturilor danubiano-pontice, fiind considerat și ocrotitor al României. Această zi de 30 noiembrie reprezintă pentru noi nu doar o sărbătoare a ortodoxiei.

Punte spirituală

Fiind premergătoare Zilei Naționale, Sfântul Andrei unește spiritual sărbătoarea Bisericii Ortodoxe Române cu sărbătoarea României.

Respectul pe care românii i-l poartă sfântului Andrei nu este vizibil doar în copleşitorul număr al celor care îşi serbează în această zi onomastica, ci şi în multitudinea de obiceiuri şi tradiţii care nu s-au pierdut de-a lungul generaţiilor.

Unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, Sfântul Andrei este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”, deoarece el este cel care a creştinat poporul român după ce a poposit în Dobrogea.

Prima Biserică creştină de pe teritoriul ţării noastre şi primii preoţi ortodocşi sunt legate de numele său.

Frate cu Sfântul Apostol Petru

Cărțile Sfinte spun că Sf. Apostol Andrei a fost frate cu Sf. Apostol Petru, că erau originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret din provincia Galileea, în nordul Țării Sfinte, și că erau pescari, asemenea tatălui lor, pe nume Iona.

Conform Evangheliei Sf. Apostol Ioan, Sf. Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al Proorocului Ioan Botezătorul, care l-ar fi îndrumat să-l urmeze pe Iisus din Nazaret.

Spunându-le că l-a găsit pe Mesia, Andrei l-a dus și pe fratele său, Petru, la Hristos Domnul. A fost numit ”cel întâi chemat” și se spune că a primit puterea de a lega și dezlega păcatele oamenilor.

Lui i-a revenit Scytia (Dobrogea)

După Învierea Mântuitorului și Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim pentru a începe formarea Bisericii, iar Sinodul Apostolic, care a avut loc în jurul anilor 49-50 d. Hr, s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide încotro va merge fiecare. Sfântului Apostol Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea).

La început, Sf. Andrei l-a însoțit pe fratele său, Sf. Apostol Petru, prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit o bună bucată de vreme. Și-a continuat apoi drumul până în sudul Rusiei, de unde s-a întors în Grecia pentru a consolida comunitățile creștine înființate de Sf. Apostol Pavel, ajungând până în Peloponezul grecesc.

Prezenţa colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, întărește credinţa că acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în ţara noastră. Cercetătorul George Alexandrou a descris faptul că Sfântul Andrei a petrecut 20 de ani într-o peșteră în Dobrogea, iar după aceea s-a întors în Grecia, consolidând comunitățile creștine înființate de Apostolul Pavel și de alți Apostoli.

Acolo, în orașul Patras, a fost martirizat, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, cunoscută sub denumirea de „Crucea Sfântului Andrei’.

Sfântul Sinod l-a proclamat ”Ocrotitorul României”

Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roșie în 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat ”Ocrotitorul României”.

Același for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată sărbătoare bisericească națională. Ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică și este zi liberă din 2012.

Peste 700.000 de români își celebrează onomastica de sărbătoarea Sfântului Andrei.

Peştera în care se crede că a vieţuit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, se află la 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa. În vara anului 1944, Peştera transformată în biserică a fost sfinţită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu.

În biserică, în pronaos, într-o nişă, se află un pat scobit iniţial în piatră, pe care se spune că se odihnea apostolul Andrei. Trupele ruseşti invadatoare au distrus biserica în secolul trecut, însă abia după anul 1990 a fost reconstruită de către cuviosul monah Nicodim Dincă.

În ziua praznicului Sfântului Andrei, în fiecare an, mii de credincioşi vin în pelerinaj aici, pentru a se ruga pe locul unde a trăit Apostolul Andrei.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat și Ocrotitorul României, au fost aduse pentru prima dată în țara noastră la Iași, în anul 1996, astfel că Sfântul revenea pe pământul românesc, după aproape 2000 de ani de când pășise pe aceste meleaguri pentru a răspândi Evanghelia lui Hristos.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol