23 aprilie 2024, 18:31

Oina va avea o zi națională și este declarată și sportul național al României

Oina, jocul sportiv tradițional românesc va avea o  zi națională, pe 9 mai. Parlamentul a adoptat marți un proiect prin care oina este declarată și sportul naţional al României.

Dacă președintele va promulga aceasta lege, atunci Federaţia Română de Oină va trebui sa înfiinţeze Programul naţional „Redescoperă oina”, care fi finanţat direct de la bugetul de stat.

Prin proiectul de lege se instituire, totodată, obligaţia Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşura anul următor, pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a Programului naţional „Redescoperă Oina”.

„Oina este sportul naţional al României. Se instituie ziua de 9 mai Ziua Naţională a Oinei. Ziua Naţională a Oinei va fi marcată de către Federaţia Română de Oină şi de către membrii afiliaţi la aceasta, de către cluburi/asociaţii sportive, de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sportului, prin organizarea şi participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării sportului naţional, oina, pentru sănătatea populaţiei. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziţie, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”, prevede actul normativ.

Oina se practica în aer liber, pe un teren dreptunghiular acoperit cu iarbă, între două echipe de câte 11 jucători: una la bătaie, alta la prindere.

Rolurile se schimbă la pauză.

Jucatorii de oină trebuie să aiba calități sportive complexe, precum  viteză de alergare, reflexe rapide pentru a se apăra de loviturile mingii, dar si precizie în aruncarea și lovirea mingii cu un baston sau bâtă. Jucătorii se împart în mijlocași, mărginași de ducere, mărginași de întoarcere, fundași.

Jocul începe când cineva din echipa la bătaie aruncă mingea în aer în timp ce un alt jucător din aceeași echipă trebuie să o lovească cu un baston din lemn și să o trimită cât poate el de departe.

Bastonul de bătaie, lung de un metru, e confecționat dintr-un lemn de esență tare (fag sau frasin).

Mingea de oină e confecționată din piele și se umple cu păr de cal, bovine sau porc, în nici un caz cu rumeguș, cârpe, pietre, nisip sau păr argăsit.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol