18 martie 2024, 11:14

„Biniște” în țările nordice. Starea „hygge” este înlocuită de „uitwaaien”

Anumite activități practicate pentru relaxare și pentru a ajunge la o stare de bine, în țările nordice, intră acum în ceea ce se numește „uitwaaien”, un cuvânt olandez care se traduce prin „suflă afară”, dar este poate fi mai bine înțeles ca „a merge în vânt”. Folosit de obicei ca substantiv, el descrie actul de a întreprinde un fel de activitate fizică în aer liber în condiții de vânt. Vântul, după cum spune înțelepciunea locală, te împrospătează și te recalibrează.

Arie Boomsma, care deține Vondelgym, un mic lanț de săli de sport din Olanda, a publicat în aprilie 2021 cartea „ 10.000 Stappen Boek ” („Cartea cu 10.000 de pași”), un ghid de tip uitwaaien de 30 de plimbări, fiecare cu aproximativ 10.000 de pași, numărul magic al brățării Fitbit, în medii urbane și rurale din întreaga țară.

Sănătate în natură

Dacă o națiune poate revendica un concept de sănătate mai bună prin vânt, aceasta este Olanda. Țara este incredibil de plată, așa că nu există nimic care să împiedice rafalele de vânt. Olandezii au valorificat vântul ca sursă de energie de secole și morile de vânt au fost mult timp atât de intrinsece societății de acolo încât sunt practic un simbol național.

Uitwaaien este unul dintre câteva concepte străine care au atras atenția recent. Iarna trecută, friluftsliv a câștigat popularitate în mass-media. Această tradiție norvegiană, care se traduce prin „viață în aer liber”, implică îmbrățișarea naturii și petrecerea timpului în aer liber zilnic. S-a dovedit a fi o tactică foarte potrivită pentru a face față vieților noastre pandemice închise și tristeții sezoniere.

Mai devreme, în jurul anului 2015, hygge și-a făcut loc în conștiința colectivă. Conceptul danez, care nu este legat de natură, dar este o abordare a gestionării timpului iarna, nu are o traducere precisă. Dicționarul englez Oxford îl definește ca „o convivialitate care generează un sentiment de confort sau bunăstare”.


Citește și:
Prima carte despre „biniște” are lansarea în curând


Un domeniu de studiu în creștere, cunoscut în linii mari sub numele de ecopsihologie, sugerează că beneficiile pentru sănătate ale timpului în aer liber sunt mai mult decât un moft.

Shinrin-yoku este un exemplu al modului în care proprietățile vindecătoare ale naturii sunt susținute de date empirice. Expresia japoneză, inventată în 1982 de Ministerul Japonez al Agriculturii, Pădurilor și Pescuitului, se traduce prin „scăldat în pădure” sau „plonjare în atmosfera pădurii”, iar studiile arată că oamenii care petrec timpul în medii forestiere au tensiune arterială și puls mai scăzute.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol