29 noiembrie 2021, 0:57

Hotărâre în Olanda: etnia poate fi utilizată pentru identificarea pasagerilor la aeroport

Mpanzu Bamenga, consilier al orașului Eindhoven (Olanda) și profesor, a fost oprit pe aeroport de către autorități, după o scurtă vizită de lucru în Italia, în 2018. Și-a dat seama că fusese selectat pentru un control suplimentar de securitate pentru că este un bărbat negru. La urma urmei, era un cetățean olandez care sosea pe un aeroport olandez. Era clar că nu exista niciun motiv evident pentru care să fie ales, în afară de culoarea pielii sale.

Aceasta nu a fost prima experiență a profilării rasiale a lui Bamenga în Țările de Jos și nu este o experiență rară pentru cetățenii olandezi din medii minoritare. După experiența sa din 2018, Bamenga a decis să facă ceva în acest sens. Mai întâi a depus o plângere oficială. Apoi, cu sprijinul unor grupuri de drepturi civile precum Amnesty International, RADAR, Controle Alt Delete și PIPL-NJCM, el a intentat un proces împotriva guvernului olandez.

Ofițerul de poliție a încercat să-și legitimeze decizia de a-l selecta pe Bamenga pentru interogare specială susținând că „se potrivea cu un profil de risc” deoarece mergea repede, călătorea singur, era bine îmbrăcat și „nu părea olandez”. În Bamenga, poliția olandeză nu a văzut un cetățean olandez venind acasă dintr-o călătorie de lucru, ci un potențial traficant nigerian.

Pe 22 septembrie, Judecătoria de la Haga a ajuns în cele din urmă la un verdict asupra cazului lui Bamenga.

„Etnia nu trebuie să fie o indicație obiectivă a naționalității, dar ar putea fi”, a decis judecătorul.

Însă etnia nu poate fi singurul criteriu pentru selectarea pasagerilor pentru verificări suplimentare, a spus curtea, dar cu siguranță ar putea fi unul dintre criterii, printre altele. Prin această hotărâre, instanța a combinat culoarea pielii și naționalitatea și a consolidat ideea că a fi olandez înseamnă a fi alb.

Ca urmare a migrației și a colonialismului, mii de oameni din diferite colțuri ale lumii – unii în mod voluntar, alții nu – au ajuns în Olanda. Și prezența lor în țară a distrus noțiunea de „olandezitate albă”. Migrația post-colonială din Indiile de Est Olandeze și Molucca, și mai târziu Surinam și Antilele Olandeze, migrația forței de muncă din Turcia și Maroc și sosirea mai recentă a refugiaților din Bosnia, Somalia, Irak, Iran, Congo și așa mai departe, a modificat întreaga idee că a fi olandez este egal cu a fi alb.

Presupunerea instanței că rasismul sau discriminarea pot apărea numai dacă forțele de securitate aleg o persoană pentru interogare suplimentară exclusiv sau predominant pe baza caracteristicilor lor rasiale sau etnice este, de asemenea, problematică din mai multe motive. Hotărârea dă impresia că nu există nicio problemă cu profilarea rasială atât timp cât etnia este utilizată în combinație cu alte criterii.

Bamenga fusese în Italia pentru a susține o prelegere despre sensul libertății. Poate că instanțele olandeze și alte instituții ar trebui să-și piardă câteva ore pentru a asculta ceea ce are de spus, pentru a se asigura că sensul libertății nu se pierde în propria țară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.