26 aprilie 2024, 4:35

OLIGARHII. Cei mai bogați 20 de miliardari ruși. De câți dintre ei ați auzit?

Potrivit unei estimări Forbes, conflictul în curs dintre Rusia și Ucraina a dus deja la o pierdere de peste 126 de miliarde de dolari în rândul miliardarilor ruși.

Dintre acestea, aproximativ 71 de miliarde au fost „arse” joi, în prima zi a conflictului, după ce rubla a scăzut la un minim istoric în raport cu dolarul.

Oligarhii

Există așadar numeroși oligarhi care își văd o parte din moștenirea în pericol, începând cu Aleksei Mordașov, pe locul 56 printre cei mai bogați bărbați din lume și pe locul doi pe podiumul rusesc. Acţionar majoritar al grupului siderurgic Severstal, avea la sfârşitul anului trecut active de 29,1 miliarde de dolari: astăzi averea sa a scăzut cu circa 3 miliarde.

Aceeași soartă și pentru Vladimir Lisin, cel mai bogat om din Rusia în acest moment, președinte și principal acționar al Grupului Nlmk, una dintre cele mai mari patru companii siderurgice rusești. Sau pentru mult mai cunoscutul Roman Abramovici, pe locul opt în clasamentul rusesc și pe locul 151 în clasamentul mondial, scrie Forbes Italia.

Șeful lui Chelsea și-a văzut veniturile “ciuntite” cu peste un miliard numai de la sfârșitul anului 2021. Și cel mai rău, probabil, urmează să vină.

Începuturile

Și încă un amănunt de culoare. Toți cei de jos sunt miliardari care au pornit de la zero, copii capitalismului de stat rusesc. Unii dintre ei au avut în tinerețe meserii obișnuite – maistru lăcătuș, muncitor pe platforma petrolieră, instalator…

Apoi au cunoscut pe cine trebuie. La partid, în cadrul serviciilor secrete, poate chiar la Kremlin. Și/sau au descoperit vreun gigant uitat de lume care trebuia privatizat.

 

Cei mai bogați 20 de miliardari ruși

  1. VLADIMIR LISIN

 

Avere netă: 26,9 miliarde de dolari

Vladimir Lisin este președintele grupului NLMK, lider în producția de oțel. Lisin a început ca instalator electric într-o mină de cărbune din Siberia și apoi a lucrat ca oțel în centrul Rusiei. Astăzi este cel mai bogat om din Rusia.

 

  1. ALEKSEI MORDAȘOV

 

Avere netă: 26,1 miliarde

Aleksei Mordașov este un antreprenor rus, miliardar, acționar majoritar și președinte al Severstal, un conglomerat rus cu interese în metal, energie și minerit. În 2003, Mordașov a devenit și coproprietar al Băncii Rossiya.

 

  1. VLADIMIR POTANIN

 

Avere netă: 26 de miliarde de dolari

A achiziționat un pachet de acțiuni la Norilsk Nickel în timpul privatizării Rusiei în 1995; astazi detine putin peste o treime din companie. Potanin a folosit contactele guvernamentale pentru a cofonda Onexim Bank, care controla giganții industriali, în 1993.

 

  1. LEONID MIKHELSON

 

Avere netă: 24,8 miliarde de dolari

Leonid Mikhelson este fondatorul și președintele producătorului de gaze naturale Novatek. Partenerul său atât în ​​Novatek, cât și în Sibur este Ghennadi Timchenko, un miliardar despre care se spune că are legături strânse cu președintele Vladimir Putin. Mikhelson și-a început cariera ca maistru pentru o companie care construiește o conductă de gaz în regiunea Tyumen din Rusia.

 

  1. ANDREI MELNICENKO

 

Avere netă: 22,7 miliarde de dolari

Industriașul AndreI Melnicenko deține acțiuni majoritare la producătorul de îngrășăminte Eurochem și la compania de energie pe cărbune SUEK. Companiile lui Melnichenko, care angajează peste 100.000 de angajați, au investit aproximativ 23 de miliarde de dolari în producția de îngrășăminte și cărbune în ultimii 15 ani.

 

  1. VAGIT ALEKPEROV

 

Avere netă: 21,6 miliarde de dolari

Fost muncitor al platformei petroliere din Caspia, Vagit Alekperov a devenit ministru adjunct care supraveghează industria petrolului din Uniunea Sovietică. În 1991, a luat trei zăcăminte mari de petrol controlate de minister și a fondat Lukoil, care este acum cea mai mare companie petrolieră independentă din Rusia.

Vagit Alekperov este și cetățean al statului Azerbaidjan.

 

  1. GHENNADI TIMCENKO

 

Avere netă: 21,1 miliarde de dolari

Ghennadi Timcenko deține participații în diverse afaceri rusești, inclusiv compania de gaze Novatek și producătorul petrochimic Sibur Holding. Timcenko, unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia, are legături strânse cu președintele Vladimir Putin.

Miliardarul are triplă cetățenie – rusă, finlandeză și armeană.

 

  1. PAVEL DUROV

 

Avere netă: 17,2 miliarde de dolari

Pavel Durov este fondatorul și proprietarul aplicației de mesagerie Telegram, care are peste 500 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Durov este cunoscut și sub numele de „Zuckerberg rus”, deoarece a creat și Vkontakte, cea mai mare rețea socială rusă.

 

  1. ALIȘER USMANOV

 

Avere netă: 15,3 miliarde de dolari

Cea mai mare acțiune a lui Alișer Usmanov este participația sa în gigantul de minereu de fier și oțel Metalloinvest. Unul dintre primii investitori ai Facebook, el deține, de asemenea, participații în Xiaomi și alte companii de telecomunicații, minerit și media.

 

  1. ROMAN ABRAMOVICI

 

Avere netă: 13,3 miliarde de dolari

Roman Abramovici deține participații la gigantul oțel Evraz, Norilsk Nickel și marea majoritate a clubului britanic de fotbal Chelsea FC. El deține al doilea cel mai mare iaht din lume, Eclipse, de 533 de picioare, achiziționat cu aproape 400 de milioane de dolari în 2010.

Abramovici are triplă cetățenie – rusă, israeliană și portugheză, mai nou.

 

  1. MIHAIL FRIDMAN

 

Avere netă: 13,3 miliarde de dolari

Împreună cu colegii de facultate și colegii miliardari German Khan și Alekei Kuzmicev, ucraineanul Mihal Fridman controlează Alfa Group și LetterOne. Trio-ul este partener din 1989, când au fondat comerciantul de mărfuri Alfa-Eco.

Mihail Fridman are în afară de cetățenie rusă cetățenie ucraineană și israeliană.

 

  1. SULEIMAN KERIMOV & familie

 

Avere netă: 12 miliarde de dolari

Cea mai mare parte a averii lui Suleiman Kerimov provine din participația sa de 76% în cel mai mare producător de aur din Rusia, Polyus.

 

  1. MIHAIL PROHOROV

 

Avere netă: 11,8 miliarde de dolari

Mihail Prokhorov a vândut un pachet de 49% din Brooklyn Nets directorului executiv al Alibaba, Joseph Tsai, într-o tranzacție de 2,3 miliarde de dolari în 2018. O mare parte din averea lui Prokhorov provine din vânzarea în 2008 a participației sale la gigantul metal Norilsk Nickel.

 

  1. TATIANA BAKALCIUK

 

Avere netă: 11,7 miliarde de dolari

Tatiana Bakalciuk, fostă profesoară de engleză și mamă a patru copii, a fondat retailerul de comerț electronic Wildberries în 2004. A început afacerea la vârsta de 28 de ani în apartamentul ei din Moscova, în timp ce se afla în concediu de maternitate.

 

  1. VIKTOR RAȘNIKOV

 

Avere netă: 11 miliarde de dolari

Viktor Rașnikov este proprietarul majoritar al Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK). Rașnikov a început ca mecanic la MMK în 1967. Și-a luat proprietatea în companie la aproape 100% cumpărând acțiuni de pe piață.

 

  1. LEONID FEDUN

 

Avere netă: 8,8 miliarde de dolari

Fedun, un fost militar devenit magician financiar, și-a întâlnit partenerul Vagit Alekperov la sfârșitul anilor 1980, în timp ce preda în orașul siberian Kogalim. În anii 1990, Fedun l-a ajutat pe Alekperov să privatizeze Lukoil, care era alcătuită din importante exploatații petroliere rusești. El deține o participație de aproape 10% în compania petrolieră.

 

  1. KHAN GERMAN

 

Avere netă: 8,7 miliarde de dolari

Hanul german, originar din Ucraina, controlează Alfa Group și LetterOne (Luxemburg), împreună cu colegii miliardari Mikhail Fridman și Alexei Kuzmichev.

Din nou un miliardar cu triplă cetățenie: rusă, israeliană și ucraineană.

 

  1. VIKTOR VEKSELBERG

 

Avere netă: 8,6 miliarde de dolari

Partener al miliardarilor Mihail Fridman și Len Blavatnik în compania petrolieră TNK-BP, el și-a vândut pachetul de acțiuni în 2013 companiei de stat Rosneft pentru 7 miliarde de dolari.

Miliardarul are cvadruplă cetățenie – rusă, israeliană, ucraineană și cipriotă.

 

  1. DMITRI BUHMAN

 

Avere netă: 8,1 miliarde de dolari

Dmitri Buhman și fratele său Igor dețin Playrix. Compania este cel mai bine cunoscută pentru jocurile gratuite pentru aplicații mobile precum Homescapes și Fishdom.

 

  1. IGOR BUKHMAN

 

Avere netă: 8,1 miliarde de dolari

Născuți și crescuti în nordul Rusiei, frații au început să vândă jocuri online în timp ce Dmitry era încă la liceu. Playrix realizează acum venituri anuale estimate de peste 2,7 miliarde de dolari.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol