30 aprilie 2024, 16:33

Olimpiada proiectelor pe hârtie. De la “Cursuri de Nutriție” la cele care înlocuiesc “Religia”, avem de toate. Mai prost stăm când vrem CHIAR să facem ceva

Proiecte avem. Să vedem dacă suntem în stare să depășim și “faza hârtiilor”. Un nou venit în club – proiectul prin care parlamentarii vor ca accesul copiilor la alimente nesănătoase să fie limitat, iar în școli să se țină cursuri de nutriție.

În condițiile în care peste un sfert dintre copiii din România sunt supraponderali, o spun statisticile INS, parlamentarii s-au gândit că n-ar fi de lepădat introducerea unor cursuri de nutriție în școală. Sună responsabil și “dă bine la cadru”, așa cum se zice în televiziune.

Această materie de studiu i-ar ajuta pe elevi să aibă un stil de viață sănătos. Un alt pas în această direcție este interzicerea vânzării băuturilor energizante minorilor, așa cum prevede un proiect depus la Parlament, spun cei de la Știrile TVR.

58 % dintre adulții români sunt supraponderali, iar copiii încep să le calce pe urme, arată cele mai recente statistici.

Au cuvântul profesorii

Profesorii de Educație fizică și sport susțin că atât părinții, cât și copiii evită mișcarea, mănâncă și beau nesănătos, deoarece nu au cunoștințe despre o alimentație corectă și un mod de viață sănătos. Și consideră că pe elevi i-ar ajuta dacă ar avea la școală cursuri de educație pentru nutriție.

“De multe ori am văzut părinți care pun în ghiozdanul copiilor o pungă cu cipsuri, în loc să pună un măr. Dacă aceste noțiuni de nutriție li se explică din perspectiva faptului că ei vor arăta mai bine, că vor fi mai sănătoși, copiii sunt mult mai receptivi”, explică Daniel Oprea, profesor de Educaţie fizică, nutriţionistul Lotului Naţional de Fitness:.

În noianul de sfaturi care inundă internetul, tinerii au nevoie de cunoștințe corecte, predate de specialiști. Psihologii spun că nutriția sănătoasă are un impact și asupra dezvoltării psihice a copiilor și adolescenților. Stresul, panica și depresia pot fi declanșate de lipsa unor nutrienți.

“Acești nutrienți stabilizează dispozița, influențează echilibrul hormonal și neurotansmițătorii precum serotonina și dopamina, care sunt implicați în starea de spirit, și pot fi depășite anxietatea și depresia”, este de părere Cecilia Ardusătan, medic nutriţionist, psiholog terapeut:.

Proiecte

La orele de educație nutritională elevii ar afla cum construiești o viață sănătoasă. Ca să te ferești de boli de inimă, de diabet și de infertilitate.

Parlamentarii pregătesc mai multe proiecte de lege prin care accesul copiilor la alimente nesănătoase să fie limitat.

O propunere ar fi ca băuturile energizante să nu mai fie vândute în apropierea școlilor și în niciun caz minorilor.

În lipsa unor legi, școlile reacționează “cum le taie capul”. În București, restricționarea de a ieși din curtea școlii să îți cumperi ceva (sau pur și simplu să chiulești de la ore) a venit la pachet cu amplasarea unor automate pe holuri, “dacă li se face foame copiilor”.  Auziseră bieții directori de tendința din ultimii ani de a oferi alimente sănătoase copiilor, așa că au luat măsuri. Au refuzat băuturile energizante (cum naiba să dai “Hell” copiilor), ba au tăiat și Pepsi sau Coca-Cola de pe listă. Au permis, în schimb Nestea sau fel de fel de ape aromate sau îndulcite. La capitolul „hrană solidă” – liber la de toate.

Proiecte avem, profesori nu prea

La școală, copiii au deja ca materie opțională Educația pentru sănătate. Dar doar zece la sută dintre elevi studiază această disciplină, deoarece nu sunt profesori care să o predea.

Nu este pentru prima dată când avem inițiative „doar pe hârtie”. Prezența din ce în ce mai redusă la orele de religie, opționale la liceu, i-au făcut pe cei din Minister să se bată cu cărămida în piept și, în primăvară au venit, triumfal cu alternativa. Ar fi trebuit să se numească “Perspective globale” și să înlocuiască “Religia”, acolo unde părinții copilului aleseseră să nu opteze pentru cea din urmă materie. Însă, ca să vezi…după declarațiile din primăvară s-a așternut praful și nimeni n-a mai dezgropat subiectul, așa că anul școlar a început în toamnă fără noua materie.

Între timp, ca să vedeți că nu doar drumul spre Iad este pavat cu intenții bune, dar și cel către Rai, copiilor care acceptă să particpe la orele de Religie li se promit note bune și lipsa testelor, doar-doar se potolesc…


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol