20 octombrie 2020, 0:09

Omagiu adus „Părinților Marii Uniri”. Bancota de 100 de lei cu portetele Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, pusă în circulație

Banca Națională a introdus în circuitul numistic o bancnotă aniversară, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Aceasta are valoarea de 100 de lei, pe stalepe căreia apar portretele „Părinților Unirii”, Regele Ferdinand şi Regina Maria, fiind dată în folosință încă de pe data de 1 decembrie.

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 1 decembrie 2018, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „Regele Ferdinand I 1865-1927” şi „Regina Maria 1875-1938”. În zona centrală, o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, menționează Adevărul.ro . 

Mai mult decât atât, pe spatele bancotei anversare sunt ilustrate și stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „Banca Naţională a României”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii „1918-2018”. Dar și Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimată pe verticală, în dreapta.

Sursă Foto: Adevărul.ro

Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată Centenarului, a fost inclusă într-un pliant de prezentare. Preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecţionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 150 lei, inclusiv pliantul de prezentare. Bancnota este emisă în 10.000 de exemplare.   Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, are putere circulatorie pe teritoriul României, anunţă BNR.

Sursă Foto: Adevărul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.