14 ianuarie 2023, 9:03

OMS: 15 milioane de persoane au murit din cauza Covid în întreaga lume, de trei ori mai mult decât s-a raportat

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 15 milioane de persoane au murit din cauza Covid în întreaga lume, de trei ori mai mult decât decesele raportate oficial, potrivit Reuters.

OMS a estimat că circa 15 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului, în aproape doi ani. Organizația consideră că multe țări au subevaluat numărul real al deceselor. Numărul total al deceselor (indiferent de cauză) în ultimii doi ani a fost cu 13% mai mare decât media ultimilor ani de dinainte de pandemie.

În ultimele raportări, OMS a comunicat, pe baza datelor de la agențiile de sănătate din întreaga lume, 5,4 milioane de decese provocate de Covid. Organizație consideră că cele aproximativ 9,5 milioane de decese suplimentare (diferența dintre 15 milioane și 5,4 milioane de decese raportate oficial) au fost direct cauzate de coronavirus.

Potrivit OMS, în India s-ar fi produs de fapt 4,7 milioane de decese, de zece ori mai multe decât cele comunicate de către guvernul indian. Estimarea a fost pusă sub semnul întrebării de către oficialii de la Delhi, care pun diferențele pe seama metodologiei folosite de organismul pentru sănătate al ONU.

Organizația Mondială a Sănătății a folosit un indicator utilizat și de către Eurostat – excesul de mortalitate. În fapt, a calculat diferența dintre media deceselor înainte de anii de pandemie și numărul deceselor provocate între 2020 și 2021. Statistica OMS include și persoanele care și-au pierdut viața din alte cauze conexe coronavirusului – cum ar fi cei care nu au beneficiat de servicii de sănătate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol