24 aprilie 2024, 22:27

OMS a publicat primul profil al pacienţilor infectați cu variola maimuței

Un prim profil al pacienţilor afectaţi de focarul actual de cazuri de variolă a maimuţei se conturează, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) relatează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, cel mai des întâlnit profil, care este reprezentativ pentru majoritatea bolnavilor, este cel al unui bărbat cu o vârstă de sub 40 de ani, care locuieşte în Europa, are relaţii sexuale cu bărbaţi şi prezintă erupţii cutanate pe tot corpul şi febră.

Aproximativ 99,5% dintre pacienţii care şi-au declarat sexul sunt bărbaţi, cu vârsta medie de 37 de ani, conform statisticilor OMS.

De asemenea, 60% dintre bolnavii care au furnizat informaţii despre orientarea lor sexuală – aproximativ o treime din numărul total de persoane afectate – se identifică drept homosexuali, bisexuali sau bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, potrivit raportului.

Boală din familia variolei, dar considerată mult mai puţin periculoasă, variola maimuţei se vindecă de obicei de la sine în două sau trei săptămâni.

Europa, cea mai afectată de variola maimuței

Cu 81,6% dintre cele 6.027 de cazuri înregistrate la nivel mondial, Europa rămâne de departe cea mai afectată regiune de valul actual de cazuri de variolă a maimuţei, depistat în luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic.

Germania, Regatul Unit şi Spania sunt cele mai afectate ţări din lume, cu peste 1.000 de cazuri fiecare, conform cifrelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

În România, primul caz cu variola maimuței a fost confirmat pe 13 iunie, iar până astăzi, țara noastră a înregistrat 14 infectări.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol