2 octombrie 2022, 11:54

CORONAVIRUS. Decizie discutabilă: OMS hotărăște ca tinerii sănătoși să nu fie vaccinați înainte de 2022

Organizația Mondială a Sănătății a hotărât prioritățile pentru eventuala vaccinare contra noului coronavirus, astfel încât tinerii sănătoși ar putea să nu fie vaccinați înainte de 2022. Decizia este discutabilă din cel puțin un punct de vedere: au existat cazuri de îmbolnăvire gravă, puține, e drept, și în rândul tinerilor sănătoși, fără comorbidități.

Imunizarea persoanelor vârstnice şi vulnerabile este pe primul loc.

Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, susține că lucrătorii din sectorul medical, cei din sectoarele esenţiale şi vârstnicii vor primi primii vaccinul.

OMS încă stabilește detaliile referitoare la priorităţi.

Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a spus Swaminathan, conform news.ro.

Se speră ca un vaccin sigur şi eficace să fie gata până în 2021, dar acesta va fi disponibil în ”cantităţi limitate”.

Vaccinuri în faza finală

Amintim că mai mult de 10 vaccinuri împotriva coronavirusului, din întreaga lume, se află în studii clinice de fază finală.

Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătăţii şi lucrătorii din prima linie, dar chiar şi atunci trebuie să definit care dintre aceştia prezintă cel mai mare risc şi apoi vârstnicii şi aşa mai departe”.

Vor exista o mulţime de îndrumări, dar cred că o persoană obişnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin”, a spus Swaminathan.

Trebuie să ne asigurăm că îi vaccinăm pe cei cu cel mai mare risc în fiecare ţară, înainte de a vaccina pe toată lumea din câteva ţări”, a declarat dr. Maria Van Kerkhove, şefa diviziei pentru boli emergente şi zoonoză a OMS.

sursa foto: emedicina.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol