2 mai 2024, 1:53

OMS: Îngrijorare cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1. “Există riscul de a dezvolta capacitatea de a se transmite de la om la om”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N. Boala are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om.

Epidemia începută în 2020 a dus la moartea a zeci de milioane de păsări de curte, iar recent a crescut răspândirea virusului în cadrul mai multor specii de mamifere. OMS precizează acum că astfel crește riscul de răspândire la oameni.

„Acest lucru rămâne, cred, o preocupare enormă”, a declarat reporterilor de la Geneva Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU.

Vacile și caprele s-au alăturat, luna trecută, speciilor afectate, o evoluție surprinzătoare pentru experții care nu credeau că acestea pot contacta acest tip de gripă. Autoritățile americane au anunțat luna aceasta că o persoană din Texas se recuperează din cauza gripei aviare după ce a fost expusă la vite de lapte, iar 16 turme din șase state au fost infectate aparent după expunerea la păsări sălbatice.

Evoluția virusului

Varianta A(H5N1) a devenit „o pandemie animală zoonotică globală”, a declarat Farrar, citat de The Guardian.

„Marea îngrijorare, desigur, este că în … infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează acum și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el.

Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni. Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la acest virus.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol