23 aprilie 2024, 11:02

OMS: Numărul copiilor și adolescenților cu obezitate a crescut de 4 ori în ultimii 30 de ani

Numărul copiilor și adolescenților cu obezitate a crescut de 4 ori în ultimii 30 de ani. Rezultatele unui studiu publicat în The Lancet estimează că, în 2022, peste un miliard de persoane din întreaga lume sufereau de obezitate, iar aproape jumătate dintre adulţi (43%) erau supraponderali.

Noua analiză a inclus date colectate în perioada 1990-2022, de la 222 milioane de adulţi, adolescenți şi copii din aproape 3700 de studii, reprezentând peste 200 de ţări şi teritorii.

În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Obezității, marcată pe 4 martie, noile date reprezintă un nou apel la acțiuni colective pentru a combate această criză de sănătate publică.

Este important ca prevenția obezității să înceapă încă din copilărie pentru a evita efectul cumulativ de-a lungul vieții, care crește riscul de multe tipuri de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare și cel puțin 13 tipuri de cancer.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a contribuit la colectarea şi analiza datelor pentru acest studiu. Principalele concluzii:

  • Prevalenţa obezităţii la adulţi s-a dublat din 1990 până în prezent
  • La copii şi adolescenţi, prevalenţa obezităţii a crescut de 4 ori
  • Deşi prevalenţa subnutriţiei s-a înjumătăţit la nivel mondial, reprezintă în continuare o provocare pentru sănătatea publică în Asia de Sud-Est şi în Africa sub-Sahariană
  • Țările cu cele mai mari rate combinate de subponderalitate și obezitate în 2022 au fost națiunile din Pacific și Caraibe și cele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol