28 martie 2024, 19:33

OMS: Noua tulpină e CONTROLABILĂ. Americanii: nu e mai contagioasă decât prima

După câteva zile de panică, granițe închise și fel de fel de presupuneri alarmante, lucrurile par a se așejza în chestiunea noii tulpini SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară că noua tulpină e “controlabilă”.

Noua mutaţie a coronavirusului detectată în Marea Britanie se transmite mai uşor. Dar poate fi ţinută sub control la fel ca şi celelalte tulpini, au subliniat oficiali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

”Situaţia nu este scăpată de sub control, dar nici nu poate fi lăsată la voia întâmplării ”, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului pentru urgenţe sanitare din cadrul OMS. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă. El a îndemnat statele să implementeze măsuri sanitare deja  încercate şi testate.

Potrivit OMS, persoanele care se infectează cu noua tulpină transmit virusul în medie altor 1,5 persoane, în comparaţie cu o rată de infectare de 1,1 pentru tulpinile cunoscute anterior pe teritoriul Marii Britanii.

Oamenii de ştiinţă britanici încearcă în continuare să afle în ce măsură această creştere este cauzată de mutaţii ale virusului şi cât de mult are legătură cu factori comportamentali în rândul populaţiei.

Noua tulpină e CONTROLABILĂ. Americanii: noua tulpină nu e mai contagioasă decât prima

Experţii americani au început și ei să studieze noua mutaţie a COVID-19 înregistrată mai ales în Regatul Unit. Ei nu sunt  convinşi că ea ar fi mai contagioasă decât celelalte.

„Nu există nicio dovadă tangibilă că acest coronavirus este într-adevăr mai contagios. Dar sunt dovezi clare că este mai răspândit în rândul populaţiei”. Este declarația consilierului principal al programului guvernamental de vaccinare din SUA, Moncef Slaoui, în cursul unei conferinţe de presă.

Moncef Slaoui a apreciat că este posibil ca mutaţia să se fi răspândit de mult timp în ţară. Iar oamenii de ştiinţă nu au căutat-o până în prezent. Astfel că au creat impresia că este o explozie a numărului de cazuri atunci când au făcut-o.

Moncef Slaoui, expert în vaccinuri, fost înalt responsabil în industria farmaceutică este convins că noul virus nu este mai patogen. Și că nu provoacă o formă mai gravă a bolii.

Expertul american a explicat că anticorpii produşi de vaccinuri ar putea rămâne eficienţi. Deoarece sunt concepuţi pentru a se fixa pe mai multe zone ale unei „spicule” a coronavirusului, acel vârf recunoscut care se află pe suprafaţa sa şi îi permite să se ataşeze de celulele umane pentru a le penetra, scrie Hotnews.

Probabilitatea ca o simplă mutaţie a virusului să afecteze toate aceste zone este „foarte slabă”, a ţinut el să adauge.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol