30 noiembrie 2022, 1:16

OMS: “Nu este nevoie urgentă de vaccinări în masă împotriva variolei maimuței”

Organizația Mondială a Sănătății nu crede că epidemia de variola maimuțăei din afara Africii necesită vaccinări în masă, deoarece măsuri precum o bună igienă și un comportament sexual sigur vor ajuta la controlul răspândirii acesteia, a declarat un oficial de rang înalt.

Richard Pebody, care conduce echipa din cadrul OMS Europa care se ocupă de agenți patogeni cu risc ridicat, a declarat, de asemenea, într-un interviu acordat Reuters, că rezervele imediate de vaccinuri și antivirale sunt relativ limitate.

Vaccin

Comentariile sale au fost făcute în timp ce Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA au declarat că sunt în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru a fi utilizate în cazurile de variolă de maimuță.

Guvernul Germaniei a declarat luni că evaluează opțiunile de vaccinare, în timp ce Marea Britanie a oferit vaccinuri unor lucrători din domeniul sănătății.

Autoritățile de sănătate publică din Europa și America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte și confirmate de infecție virală, în cel mai grav focar de infecție cu acest virus în afara Africii, unde este endemic.

Principalele măsuri pentru a controla epidemia sunt urmărirea contactelor și izolarea, a declarat Pebody, precizând că nu este un virus care se răspândește foarte ușor și nici nu a provocat până acum boli grave. Vaccinurile folosite pentru a combate variola maimuței pot avea unele efecte secundare semnificative, a adăugat el.

Răspândire comunitară

Nu este clar ce determină această epidemie, oamenii de știință încercând să înțeleagă originea cazurilor și dacă s-a schimbat ceva la virus. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit o mutație, a declarat luni, separat, un cadru superior al agenției ONU.

Multe – dar nu toate – dintre persoanele care au fost diagnosticate în actualul focar de monkeypox au fost bărbați care fac sex cu bărbați. Dar acest lucru se poate datora faptului că acest grup demografic este susceptibil să ceară sfaturi medicale sau să acceseze mai ușor screening-ul de sănătate sexuală, a declarat OMS mai devreme în cursul zilei.

Cele mai multe dintre cazurile confirmate nu au fost legate de călătorii în Africa, ceea ce sugerează că ar putea exista un număr mare de cazuri nedetectate, a declarat Pebody. Unele autorități sanitare suspectează că există un anumit grad de răspândire comunitară.

„Așadar, vedem doar … vârful icebergului”, a spus el.

Vara, factor favorizant

Având în vedere ritmul epidemiei și lipsa de claritate cu privire la ceea ce o determină, a existat îngrijorarea că marile evenimente și petreceri din această vară ar putea înrăutăți mult lucrurile.

„Nu le spun oamenilor să nu se distreze, să nu meargă la aceste evenimente”, a spus Pebody.

„Este mai degrabă în jurul a ceea ce fac oamenii la petreceri care contează. Deci, este vorba despre un comportament sexual sigur, o bună igienă, spălarea regulată a mâinilor – toate aceste tipuri de lucruri vor ajuta la limitarea transmiterii acestui virus”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol