20 mai 2024, 6:40

OMS organizează primul summit pe tema medicinei tradiţionale

Medicina tradiţională este valoroasă dacă este utilizată „în mod adecvat (…) în baza celor mai recente dovezi ştiinţifice”, consideră Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) organizează primul său summit dedicat medicinei tradiţionale, pentru a sublinia necesitatea luării în calcul a dovezilor ştiinţifice înainte de începerea oricărui tratament alternativ naturist.

Medicina tradiţională poate contribui la reducerea „decalajelor de acces” la sănătate, însă este valoroasă doar dacă este utilizată „în mod adecvat, eficient şi, mai presus de toate, pe baza celor mai recente dovezi ştiinţifice sigure”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de AFP și Agerpres.

Progresele ştiinţifice în ceea ce priveşte medicina tradiţională trebuie să respecte aceleaşi standarde riguroase ca toate celelalte domenii de studiu în domeniul sănătăţii”, a precizat John Reeder, şeful departamentului de cercetare în cadrul OMS, citat într-un comunicat.

Summitul mondial de două zile pe tema medicinei tradiţionale este organizat de OMS în marja unei reuniuni a miniştrilor Sănătăţii din G20, care are loc în oraşul Gandhinagar din India.

Agenţia ONU defineşte această metodă alternativă de îngrijire medicală drept „suma cunoştinţelor, abilităţilor şi practicilor bazate pe teorii, credinţe şi experienţe proprii diferitelor culturi, explicabile sau nu, utilizate pentru menţinerea sănătăţii, precum şi pentru pentru prevenirea, diagnosticarea, ameliorarea sau tratarea afecţiunilor fizice şi mintale”.

Milioane de persoane din întreaga lume utilizează în primul rând la medicina tradiţională, a subliniat OMS, iar discuţiile trebuie să aducă la aceeaşi masă politicieni şi universitari, cu scopul de a obţine „un angajament politic şi o acţiune bazată pe dovezi”.

John Reeder a atras atenţia că o nouă metodologie de studiu a acestor „abordări holistice şi contextuale” va fi probabil necesară pentru a realiza acest lucru.

Summitul inaugural e organizat după crearea, în 2022, a Centrului pentru medicină tradiţională al OMS la Jamnagar, în statul indian Gujarat, unde se află şi Gandhinagar. Reuniunea urmează să devină un eveniment anual.

Dintre cele 194 de ţări membre ale OMS, 170 au raportat, din 2018, utilizarea medicinei tradiţionale sau complementare pe teritoriul lor. Cu toate acestea, doar 124 au implementat legi sau reglementări pentru încadrarea utilizării plantelor medicinale, iar jumătate dintre ele au o politică naţională în acest domeniu, notează AFP.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol