13 iulie 2020, 15:29

OMS s-a răzgândit, mai dă o șansă hidroxiclorochinei. Se reiau testele clinice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, miercuri, reluarea studiilor clinice asupra hidroxiclorochinei, la 9 zile după ce le-a suspendat în urma publicării unui studiu în revista medicală The Lancet, scrie news.cgtn.com.

După analiza “datelor disponibile privind mortalitatea”, membrii Comitetului de securitate şi monitorizare au estimat “că nu există niciun motiv pentru a modifica protocolul” studiilor clinice, a anunţat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă online.

Îngrijorare pentru focarul din America Centrală și de Sud

Directorul OMS a declarat de asemenea că este “extrem de îngrijorat” în legătură cu focarul de coronavirus din America Centrală şi de Sud, unde infecţiile s-au răspândit rapid.

Prestigioasa revistă medicală The Lancet s-a distanţat miercuri de studiul controversat şi foarte criticat pe care l-a publicat cu privire la hidroxiclorochină şi a recunoscut că asupra subiectului acestui studiu planează “întrebări importante”.

Studii clinice întrerupte

Publicarea studiului în cauză a avut efecte imediate în întreaga lume, ducând la întreruperea studiilor clinice desfăşurate în diverse părţi ale lumii asupra hidroxiclorochinei, pentru că ajungea la concluzia că acest medicament folosit de foarte mult timp împotriva malariei nu este benefic pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi şi că ar putea chiar să le facă rău.

Imediat după apariţia sa, numeroşi cercetători din întreaga lume şi-au exprimat îndoielile cu privire la studiu, printre aceştia numărându-se chiar şi oameni de ştiinţă care aveau deja o poziţie sceptică faţă de folosirea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19.

Scrisoare deschisă

Într-o scrisoare deschisă publicată la 28 mai, zeci de oameni de ştiinţă au subliniat că analiza minuţioasă a acestui studiu publicat de Lancet “a ridicat îngrijorări cu privire la metodologia şi integritatea datelor folosite în studiu”.

Cei mai mari susținători ai hidroxiclorochinei sunt președintele american, Donald Trump, și medicul francez  prof. Didied Raoult, Trump anunțând chiar că a luat preventiv, pentru a se feri de COVID-19.

Trump nu a constatat efecte secundare

Medicul Casei Albe a anunțat miercuri că preşedintele american Donald Trump nu a constatat niciun efect secundar în cursul tratamentului de două săptămâni cu hidroxiclorochină pe care a decis să îl ia cu caracter preventiv împotriva coronavirusului.

„Preşedintele a terminat acest tratament în deplină siguranţă şi fără efecte secundare”, a precizat doctorul Sean Conley într-un comunicat privind starea sănătăţii preşedintelui.

„Continuă să fie supus regulat la teste COVID-19 şi până în prezent rezultatele au fost negative”, a adăugat el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.