11 decembrie 2023, 21:30

OMS se aşteaptă la un număr mare de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa. ”Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat joi pentru AFP că se aşteaptă la „niveluri ridicate” de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa şi a făcut apel la monitorizarea îndeaproape a virusului după o triplare a cazurilor zilnice în ultima lună, anunță Agerpres.

„Pe măsură ce ţările din Europa au ridicat măsurile sociale care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa.

„Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze. El continuă să contamineze, continuă să se modifice şi încă ucide”, a subliniat el într-o declaraţie scrisă pentru AFP.

Având la bază subvarianta Omicron BA.5, numărul de cazuri din aproximativ cincizeci de ţări din zona OMS Europa s-a apropiat de 500.000 pe zi în această săptămână, de la circa 150.000 pe zi la sfârşitul lunii mai, potrivit datelor publicate de organizaţie.

După ce au fost înregistrate 4.000 până la 5.000 de decese pe zi mare parte din iarnă, numărul deceselor rămâne în prezent la un nivel scăzut de aproximativ 500, comparabil cu nivelul din vara 2020.

Aproape toate ţările europene prezintă un număr în creştere al cazurilor de infectare, Portugalia, Luxemburg, Franţa, Grecia, Cipru, Germania şi Austria având cea mai mare incidenţă.

Din păcate, petrecerea vacanței de vară în străinătate nu va funcționa fără corona anul acesta. Cifrele actuale ale OMS arată în ce destinații de vacanță riscul de infectare este în prezent deosebit de ridicat.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol