2 martie 2024, 14:51

OMS: Un milion de persoane au murit de COVID în 2022

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că un milion de persoane au murit din cauza Covid-19 în 2022, calificând-o drept o „bornă tragică” în condițiile în care existau toate instrumentele pentru a preveni decesele.

Aproape 6,45 milioane de decese au fost raportate la OMS de când virusul a fost detectat pentru prima dată în China, la sfârșitul anului 2019.

„Săptămâna aceasta, am depășit pragul tragic de un milion de decese raportate până acum în acest an”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.

„Nu putem spune că învățăm să trăim cu Covid-19 când un milion de oameni au murit cu Covid-19 numai în acest an, când suntem la doi ani și jumătate de pandemie și avem toate instrumentele necesare pentru a preveni aceste decese. Cerem tuturor guvernelor să își intensifice eforturile pentru a vaccina toți lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă și alte persoane cu cel mai mare risc, pe calea unei acoperiri vaccinale de 70 la sută pentru întreaga populație.”

Plan

Tedros a dorit ca toate țările să fi vaccinat 70% din populația lor până la sfârșitul lunii iunie.

Dar 136 de țări nu au reușit să atingă obiectivul, iar 66 dintre ele au încă o acoperire sub 40 la sută.

El a precizat că doar 10 țări au avut o acoperire mai mică de 10 la sută, dintre care majoritatea se confruntă cu urgențe umanitare.

„O treime din populația lumii rămâne nevaccinată, inclusiv două treimi dintre lucrătorii din domeniul sănătății și trei sferturi dintre adulții în vârstă din țările cu venituri mici. Toate țările, la toate nivelurile de venit, trebuie să facă mai mult pentru a-i vaccina pe cei mai expuși la risc, pentru a asigura accesul la terapiile salvatoare, pentru a continua testarea și secvențierea și pentru a stabili politici adaptate și proporționale pentru a limita transmiterea și a salva vieți.”

Mai mult de 593 de milioane de cazuri au fost raportate până acum la agenția de sănătate a ONU. În ciuda faptului că ratele de testare au scăzut brusc în multe țări, aproximativ jumătate din aceste cazuri au fost raportate în acest an.

Varianta Omicron a reprezentat 99 la sută din probele de virus colectate în ultimele 30 de zile care au fost secvențiate și încărcate în inițiativa științifică globală GISAID.

Dintre acestea, grupul BA.5 de subvariante Omicron rămâne dominant la nivel global, cu 74 la sută, scrie Baron’s.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol