2 mai 2024, 2:06

OMS va declara aspartamul “substanță potențial cancerigenă”. Îndulcitorul se găsește în numeroase produse: guma de mestecat, băuturi acidulate, ciocolată…chiar medicamente

Unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume va fi declarat luna viitoare “posibil cancerigen” de către Organizația Mondială a Sănătății, potrivit a două surse care cunosc procesul, ceea ce îl va pune în opoziție cu industria alimentară și cu autoritățile de reglementare, scrie în exclusivitate Reuters..

Aspartamul, utilizat în produse de la sucurile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat, va fi catalogat în iulie ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au declarat sursele.

Evaluare

Decizia IARC, finalizată la începutul acestei luni după o reuniune a experților externi ai grupului, are rolul de a evalua dacă un lucru reprezintă un potențial pericol sau nu, pe baza tuturor dovezilor publicate.

Ea nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Acest sfat pentru persoanele fizice provine de la un comitet separat de experți al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură), alături de determinările autorităților naționale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC din trecut pentru diferite substanțe au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au dus la procese și au presat producătorii să recreeze rețete și să treacă la alternative. Acest lucru a dus la critici potrivit cărora evaluările IARC pot fi derutante pentru public.

Comitetul OMS pentru aditivi

JECFA, comitetul OMS pentru aditivi, revizuiește, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să își anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își va face publică decizia – pe 14 iulie.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântărește 60 kg (132 de lire sterline) ar trebui să bea între 12 și 36 de cutii de suc dietetic – în funcție de cantitatea de aspartam din băutură – în fiecare zi pentru a fi în pericol. Opinia sa a fost împărtășită pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv în Statele Unite și Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că atât concluziile comitetului IARC, cât și cele ale JECFA sunt confidențiale până în iulie, dar a adăugat că acestea sunt „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru a înțelege carcinogenitatea”. Comitetul pentru aditivi „efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de rău (de exemplu, cancerul) să apară în anumite condiții și niveluri de expunere”.

Încercare de a evita confuzia

Cu toate acestea, industria și autoritățile de reglementare se tem că desfășurarea ambelor procese aproximativ în același timp ar putea crea confuzie, potrivit scrisorilor autorităților de reglementare din SUA și Japonia, consultate de Reuters.

„Rugăm ambele organisme să își coordoneze eforturile de revizuire a aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului japonez al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, într-o scrisoare datată 27 martie către directorul general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.

Scrisoarea, analizată de Reuters, cerea, de asemenea, ca concluziile celor două organisme să fie publicate în aceeași zi, așa cum se întâmplă acum. Misiunea japoneză de la Geneva, unde se află sediul OMS, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Dezbatere

Hotărârile IARC pot avea un impact uriaș. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”. Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), au contestat această evaluare, companiile încă resimțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a pierdut al treilea apel împotriva unor verdicte ale instanțelor americane care au acordat despăgubiri clienților care au pus cancerul lor pe seama utilizării erbicidelor sale pe bază de glifosat.

Deciziile IARC s-au confruntat, de asemenea, cu critici pentru că au stârnit alarme inutile în legătură cu substanțe sau situații greu de evitat. Acesta a inclus anterior munca de noapte și consumul de carne roșie în categoria „probabil cancerigenă”, iar utilizarea telefoanelor mobile în categoria „posibil cancerigenă”, la fel ca și în cazul aspartamului.

„IARC nu este un organism de siguranță alimentară, iar analiza lor asupra aspartamului nu este cuprinzătoare din punct de vedere științific și se bazează în mare măsură pe cercetări larg discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (ISA).

Studii asupra aspartamului

Aspartamul a fost studiat pe larg timp de ani de zile. Anul trecut, un studiu observațional realizat în Franța pe 100.000 de adulți a arătat că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – au avut un risc de cancer ușor mai mare.

Acesta a urmat unui studiu al Institutului Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000, care a raportat că unele cancere la șoareci și șobolani au fost legate de aspartam.

Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a cauzat creșterea riscului de cancer, iar metodologia celui de-al doilea studiu a fost pusă sub semnul întrebării, inclusiv de către EFSA, care l-a evaluat.

Utilizarea aspartamului este autorizată la nivel mondial de către autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui aliment. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în cadrul analizei din iunie.

Ce a făcut Pepsi? Și ce urmează?

Recentele modificări aduse rețetelor de către gigantul Pepsico demonstrează dificultățile pe care le întâmpină industria atunci când vine vorba de echilibrarea preferințelor în materie de gust cu preocupările legate de sănătate. Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru ca apoi să îl elimine din nou în 2020.

Includerea aspartamului pe lista de posibile substanțe cancerigene are ca scop să motiveze mai multe cercetări, au declarat surse apropiate IARC, ceea ce va ajuta agențiile, consumatorii și producătorii să tragă concluzii mai ferme.

Dar, de asemenea, este probabil că va aprinde din nou dezbaterea cu privire la rolul IARC, precum și la siguranța îndulcitorilor în general.

Luna trecută, OMS a publicat orientări care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății. Orientările au stârnit furie în industria alimentară, care susține că acestea pot fi utile pentru consumatorii care doresc să reducă cantitatea de zahăr din dieta lor.

Produse care conțin aspartam

Băuturi carbogazoase

Iaurturi (în special cele cu fructe)

Guma de mestecat

Bomboanele

Sosurile pentru gătit

Îndulciitorii de toate felurile

Apa aromatizată

Ciocolata caldă sau alte băuturi instant

Produse fără zahpr pentru diabetici

Cereale

Înghețata

Topping-urile

Ketchup-ul

Medicamente


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol