28 noiembrie 2021, 14:17

Opiul afgan e mai scump după revenirea talibanilor

Prețul opiului s-a triplat în Afganistan de când talibanii au preluat puterea și au anunțat o posibilă interdicție a folosirii substanței. Printre semnalele trimise comunității internaționale în încercarea de a păstra un sprijin financiar, grupul islamic a declarat că țara nu va mai produce narcotice. Acest lucru a determinat imediat creșterea prețului.

Opiul încă se mai vinde în piețele din Afganistan. Pentru a-i verifica puritatea, se extrage un fragment și se așază într-un castron, peste o flacără. Rășina de mac fierbe, devine lichidă, dar omogenă, dovadă că nu a fost „îndoită” cu aditivi chimici. Se pot obține cam 90 de euro pe kilogram.

În provincia Kandahar, un fermier sub anonimat a confirmat creșterea recentă a prețurilor. El își vinde acum opiul de o calitate mai bună decât cel negociat în sudul țării, cu aproximativ 126 de euro pe kilogram, față de 37 de euro înainte de venirea talibanilor în august.

După cumpărare, opiul este procesat fie în țară, fie în Pakistan sau Iran învecinate și apoi este introdus în principal pe piața europeană.

Foto: „Poppy Fields in Afghanistan” de United Nations Photo, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.