1 martie 2024, 15:23

Oppo atacă piața cu ochelarii inteligenți Air Glass și telefonul pliabil Find N

Oppo apasă pe accelerație și devine în ultimul semestru al lui 2021 ocupantul locului patru pe piața internațională a vânzărilor de telefoane.

Bătălia se dă acum în trei. Dacă primele trei clasate – Apple, Samsung, Xiaomi – par a nu avea probleme în a-și menține pozițiile, de la locul patru începe haosul. Determinat atât de căderea Hauwei cât și de creșterea a două mari nume – Oppo și Vivo.

Nu este de mirare astfel că Oppo anunță în două zile două produse importante.

Air Glass

Producătorul chinez de dispozitive mobile Oppo a prezentat un nou tip de ochelari smart care fac pereche cu smartphone-ul sau ceasul utilizatorului și îi aduce în fața ochilor mai multe tipuri de informații contextuale sau care amplifică realitatea din jur.

Spre exemplu, pe „ecranul” din fața ochiului, utilizatorul poate vedea diverse informații, precum cele legate de vreme, de navigație, texte/discursuri, temperatura corpului sau traduceri live din timpul unor discuții.

Dispozitivul Air Glass, de fapt un fel de monoclu inteligent care cântărește doar 30 de grame și se atașează magnetic de niște rame de ochelari, ar urma să ajungă pe piață de anul următor.

Oppo Air Glass e un dispozitiv ce cântărește circa 30 de grame, se bazează pe un microproiector de dimensiunile unei boabe de cafea și pe tehnologia micro LED, astfel încât dispozitivul proiectează imagini chiar în dreptul ochiului utilizatorului pe o lentilă de safir.

Este cee ce în lumea auto se numește Head On Display

Oppo Find N

​ Oppo propune și un nou model de telefon pliabil – Oppo Find N – care se vrea a fi un rival direct pentru celebrul telefon Samsung Galaxy Fold.

Oppo Fin N vine însă cu dimensiuni ceva mai reduse, mai ușor de manevrat, dar cu un ecran exterior cu proporții „clasice”, similare telefoanelor obișnuite.

La interior, când este desfășurat, ecranul mare ajunge la o diagonală de 7,1 inci, iar pliul care se face când ecranul este „îndoit” abia dacă poate fi observat și simțit.

Oppo Find N vine cu un ecran exterior într-un format clasic (16:9) și o diagonală de 5,49 inci. La interior există un ecran pliabil cu o diagonală de 7,1 inci, un amoled cu o rată de refresh adaptivă de 120Hz. Telefonul vine cu un procesor Snapdragon 888, RAM 8 GB sau 12 GB LPDDR, 256 GB sau 512 GB spațiu de stocare de tipul UFS 3.1, o baterie de 4.500 mAh.

Pe spate Find N are trei camere – cea principală de 50 megapixeli bazată pe senzorul Sony IMX766, o cameră ultrawide de 16 MP și o cameră telefoto 2x zoom optic de 13 MP.

Oppo spune că ecranul pliabil ar trebui să reziste cel puțin la 200.000 de plieri.

Camera foto retractabilă

Aceste două noutăți vin după demonstrația, recent făcută și ea de Oppo, a unei camere foto retractabile.

Odată cu performanța ridicată a camerelor de pe smartphone-uri au crescut și dimensiunile acestora. Pentru o optică cât mai bună și fotografii cât mai clare, producătorii de smartphone-uri integrează acum camere care se ridică mai mulți milimetri față de capacul de pe spate, iar Oppo pare să caute o soluție la această problemă.

Această soluție este de fapt una din trecut, pe care am văzut-o inițial pe camerele foto compacte: un obiectiv retractabil, care poate să iasă cât mai puțin în relief.

Noua tehnologie foto Oppo ar putea avea și alte avantaje în afară de design

Un clip video scurt, publicat de Oppo pe contul său de Twitter, demonstrează un prototip al acestei tehnologii. Camerele retractabile au fost folosite în trecut pe smartphone-uri pentru a ascunde camera frontală, însă soluția Oppo sugerează că acum, această tehnologie va fi folosită la fel ca pe o cameră foto compactă, doar atunci când vrei să realizezi o fotografie.

Se pare că nu tot sistemul de camere este „motorizat”, ci doar senzorul principal. Astfel, complexitatea sistemului scade și apar mai puține elemente care ar putea să cedeze.

De altfel, Oppo demonstrează câteva lucruri interesante ale sistemului său de cameră retractabilă. În primul rând, acesta este rezistent la apă, sau cel puțin la stropi de apă, în timp ce telefonul poate retracta automat obiectivul atunci când simte că telefonul este în cădere.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol