6 decembrie 2024, 7:09

Orașul din România cu o rată de reciclare mult mai mare decât cea din Uniunea Europeană

Suntem în urmă la capitolul “reciclare”, nu este nici o noutate. Dar există un oraș în România unde rata de reciclare este mult mai mare decât media pe UE.

Primul episod al documentarului Romania Unfolds ne vorbește de Târgu Lăpuș, unde rata de reciclare este de 60%.

Sustenabilitatea câștigă tot mai mult teren în România. A început cu reciclarea deșeurilor, care a ajuns treptat şi în cele mai mici cătune. Și a continuat cu folosirea energiei verzi, care, în ultimii ani, s-a dezvoltat şi a contribuit masiv la reducerea poluării.

Iar cel mai bun exemplu vine de la Târgu Lăpuş, Maramureş, unde rata de reciclare a depăşit 60%, mult peste media europeană de 49%. Exemplul oraşului cu 13.000 de locuitori este subiectul primului episod din mini-serialul documentar Romania Unfolds.

Reghina Cosma, locuitor din Târgu Lăpuş, povestește: În trecut, cârpele mai mari, lenjeriile de pat, la tăiam şi făceam preşuri. Şi acum încă mai facem, dar se selectează, vine o mașină o dată pe săptămână, ne-a dat tomberoane de la primărie şi le sortăm în patru categorii.

Maşina vine în fiecare miercuri, conform programului stabilit. Până în 12:00 -13:00 pubelele sunt goale, spune un alt localnic.

Povestea de succes în reciclare a oraşului Târgu Lăpuş este prezentată pe larg în primul episod al mini-serialului documentar Romania Unfolds, care cuprinde şi alte exemple din comunităţi autohtone, în care cheia rezolvării provocărilor locale are la bază o soluţie sustenabilă.

Documentarul are 6 episoade care aduc în prim-plan teme pliate pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Națiunilor Unite. De la reducerea inegalitaţilor sociale, producţie şi consum responsabile, până la invovaţie în industrie şi infrasctructură şi apă curate.

Potrivit Raportului Naţional Voluntar, România şi-a atins peste 62% din obiectivele stabilite pentru 2030. Dar are și ținte unde regresează, după cum arată Raportul Global privind Dezvoltarea Durabilă, precum acţiunea pentru climă, dar şi ținte unde stagnează, printre care educaţie de calitate, energie curată şi accesibilă, producția şi consumul responsabile.

Urmărește AICI proiectul România Unfolds


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol