1 mai 2024, 15:50

Organizaţia „Salvaţi Copiii” solicită parlamentului interzicerea oricărei forme de publicitate a jocurilor de noroc

Organizaţia „Salvaţi Copiii” solicită Parlamentului să modifice legislaţia astfel încât să fie interzisă orice formă de publicitate a jocurilor de noroc, precum şi amplasarea sălilor de jocuri în apropierea unităţilor de învăţământ şi a oricăror spaţii destinate copiilor şi tinerilor.

Expunerea continuă a minorilor la mesaje de promovare a jocurilor de noroc le poate afecta sănătatea mentală şi dezvoltare cognitivă, relatează Radio România Brașov FM.

„În primul rând, interzicerea oricărei forme de comunicare – aşa cum se numeşte ea – comercială audiovizuală, în presa scrisă, în online, în orice formă de transmitere a unor informaţii public, cum ar fi cinematografic, mesajele telefonice, cele din spaţiile publice exterioare ori interioare, inclusiv promovarea pariurilor la evenimentele sportive sau în spaţiile destinate acestora. Apoi, ne dorim să nu mai fie acordate autorizaţii de exploatare a jocurilor de noroc în localităţile cu mai puţin de 10.000 de locuitori – este acel reper între oraşe şi sate”, spune George Roman, director de programe în cadrul organizației.

O recentă anchetă sociologică realizată de „Salvaţi Copiii” arată că un minor din 7 cheltuie bani pe ocuri de noroc.

„Am mai constatat că un copil din 10 trăieşte în familii în care unul dintre părinţi are acest comportament aproape adictiv de a toca o parte din salarii sau din bani pe jocurile de noroc în speranţa că va câştiga mai mult – o situaţie care de fapt pune în pericol copilul prin dezvoltarea unor comportamente de risc. Şi ştim foarte bine că orice comportament de risc este corelat cu un alt tip de comportament de risc. Aceşti copii, adolescenţi, tineri sau adulţi, în general sunt încercaţi de mai multe forme de dependenţă”, a adăugat George Roman, citat de Rador Radio România.

Potrivit lui, veniturile substanţiale generate de jocurile de noroc la bugetul de stat nu reprezintă un argument, fiind depăşite de costurile sociale ale fenomenului dependenţei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol