19 aprilie 2024, 7:52

Pădurile din Islanda, victimile vikingilor. Ce rol are schimbarea climatică în replantarea copacilor

Islanda este considerată ţara cu cea mai mică suprafaţă împădurită din Europa.

Înainte de sosirea vikingilor, Islanda era împânzită de păduri care o apărau de furtuni. Vikingii s-au instalat în Islanda la sfârşitul secolului al IX-lea. La acea vreme, insula nu era locuită şi era acoperită cu păduri de mesteacăn, care reprezentau peste un sfert din suprafaţă, în special în apropierea zonelor de coastă. Însă, în numai un secol, primii locuitori ai Islandei au transformat pădurile în păşuni, iar lemnul în case.

Actualii locuitori ai insulei din nordul Oceanului Atlantic depun eforturi intense în prezent pentru reîmpădurire.

Am pierdut 97% din pădurea originală“, spune Adalsteinn Sigurgeirsson, director adjunct la Agenţia forestieră islandeză, pentru AFP, citat de adevarul.ro.

Începând cu anii 50 şi mai ales după anii 90, Islanda şi-a recuperat o parte din vegetaţia iniţială datorită unui plan ambiţios de reîmpădurire. Zeci de pepiniere au fost înfiinţate pentru a reface împădurire.  Se pare că schimbările climatice ajută la accelerarea ritmului de împădurire în Islanda.

Încălzirea pare să grăbească creşterea copacilor în Islanda şi, prin urmare, şi nivelul de absorbţie a carbonului”, subliniază Sigurgeirsson.

Începând cu 2015, în Islanda s-a plantat aproximativ 1.000 de hectare, în comparație cu China care a plantat între 6 şi 7 milioane de hectare, citează adevarul.ro.

sursa foto: newsmaker.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol