29 noiembrie 2021, 1:52

Pandemia va  lua sfârşit „când lumea va alege să-i pună capăt”

Un nou apel la egalitatea de șanse inițiat de șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu ocazia unei conferințe de presă de la Berlin.

„Pandemia va lua sfârşit când lumea va alege să-i pună capăt, este în mâinile noastre, avem toate instrumentele care ne sunt necesare”, a transmis directorul general al OMS.

El şi-a exprimat regretul că până în prezent „lumea nu a utilizat aceste instrumente cu înţelepciune”, subliniind că, cu „aproape 50.000 de decese pe săptămână” în lume, „pandemia este departe de a se termina”.

OMS şi-a stabilit drept obiectiv ca 40% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la sfârşitul anului şi 70% până la mijlocul anului 2022.

De mai multe ori, Tedros a criticat acapararea vaccinurilor anti-Covid de către ţările bogate.

„Obiectivul este de atins, însă doar dacă ţările şi companiile care controlează aprovizionarea îşi traduc declaraţiile în acţiuni”, a afirmat el la Berlin.

„Ţările care au atins deja obiectivul de 40%, inclusiv toate ţările din G20 trebuie să-şi cedeze locul în livrarea vaccinurilor” dispozitivului internaţional Covax şi Fondului african pentru achiziţionarea vaccinurilor (Avat) înfiinţat de Uniunea Africană, a pledat el.

Cât despre producătorii de vaccinuri, ei „trebuie să împartăşească know-how-ul, tehnologia şi licenţele, precum şi să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.