29 martie 2024, 0:04

Noi principii care ne ajută să oferim sens pandemiei acum. Cum ne pregătim pentru ce va urma

Sars-Cov-2 are capacitatea de a ne surprinde, mai ales dacă nu suntem atenți. Se schimbă tot timpul, are o modificare a codului genetic ici și colo și, uneori, aceste modificări aduc un nou pericol.

Vaccinurile funcționează la fel de bine?
Cine este acum cel mai vulnerabil?
Ce noi variante ar putea apărea?

Aceste întrebări ne vor ghida în lunile următoare. Noua realitate pandemică va persista, pe măsură ce ratele de vaccinare cresc și virusul continuă să se schimbe. Iată câteva principii care ne ajută să dăm sens pandemiei acum.

1. Rolul vaccinurilor s-a schimbat (din nou)

Vaccinurile anti-COVID-19 au fost inițial menite să prevină infecțiile severe. Rezultatele neașteptat de spectaculoase ale studiilor clinice de la Pfizer și Moderna au adus speranța că aceste vaccinuri ar putea proteja împotriva tuturor infecțiilor simptomatice.

Încă de la început, experții în vaccinuri au avertizat că bolile respiratorii sunt deosebit de dificile de imunizat. Coronavirusul se găsește mai întâi în nas, iar injecțiile în braț nu sunt prea bune la stimularea imunității în nas.

Vaccinurile împotriva gripei, de exemplu, tind să fie eficiente doar între 10 și 60% pentru a ține oamenii în afara cabinetului medicului. Dacă vaccinurile COVID-19 ajung undeva la un nivel similar, ar preveni spitalizările și moartea, dar coronavirusul ar circula în continuare. Având în vedere capacitatea variantei Delta de a se sustrage ușor de la vaccinuri, combinată cu transmisibilitatea sa extremă, trebuie să ne ajustăm din nou așteptările.

2. Contează proporția persoanelor vaccinate, dar contează și cine sunt și cum se asociază

Delta a provocat un nou val de cazuri chiar și în cele mai vaccinate țări din lume, dar valul de spitalizări care a urmat acolo a fost în general mult mai modest. În Marea Britanie, de exemplu, unde 66% dintre oameni sunt complet vaccinați, cazurile au atins 80% în această vară, dar spitalizările au crescut cu doar 25%. După cum au declarat oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie, vaccinurile „rup legătura” dintre infecții și spitalizări. Din nou, acest lucru înseamnă că vaccinurile funcționează.

Riscul de deces și spitalizare din cauza COVID-19 crește brusc odată cu vârsta, iar în Marea Britanie aproape toată lumea peste 65 de ani este vaccinată. Sunt puține zone din Marea Britanie în care mai mult de 2% dintre rezidenți au 65 de ani și nu sunt complet vaccinați.

Acoperirea vaccinului variază în SUA. Cu cât sunt mai concentrați social oamenii nevaccinați, cu atât virusul își poate găsi mai ușor următoarea victimă. Imaginați-vă că trei din patru persoane din fiecare gospodărie sunt vaccinate; este puțin probabil ca persoana nevaccinată să răspândească virusul acasă. Apoi imaginați-vă că trei din patru gospodării sunt complet vaccinate; virusul se va răspândi la gospodăriile nevaccinate. Rata generală de vaccinare este aceeași, dar rezultatele sunt foarte diferite.

3. Persoanele cu cel mai mare risc vor continua să fie diferite

Persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății au fost printre primii la rând la vaccin. Însă membrii mai tineri ai comunității au trebuit să se confrunte cu un program mai lent, iar producătorii de vaccinuri încă cercetează dozele corecte pentru cei mai tineri dintre noi. Totul a mutat povara virusului pe copii neinoculați. În același timp, virusul a evoluat către forme din ce în ce mai rapide.

Copiii încă par relativ rezistenți la SARS-CoV-2 în comparație cu adulții, dar, comparativ cu variantele care au apărut înainte, Delta este se răspândește mai rapid și, prin urmare, reprezintă o amenințare mai mare pentru toți cei care nu sunt vaccinați.

Riscul relativ va continua să se schimbe, chiar dacă virusul nu va mai avea mutații. Amintirile sistemului nostru imunitar despre coronavirus ar putea scădea. Persoanele care sunt în prezent complet vaccinate ar putea avea nevoie de rapeluri. Sugarii care nu au întâlnit niciodată coronavirusul se vor naște în populația vaccinată, în timp ce persoanele cu imunitate mai și mor.

Citiți și alte principii despre pandemie la The Atlantic


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol