24 aprilie 2024, 22:46

Panoramă apocaliptică pe insula greacă Evia VIDEO

Pompierii au dus luni pentru a 7-a zi consecutiv o luptă acerbă împotriva flăcărilor care au cuprins insula Evia, la 200 km est de Atena, cel mai distructiv dintre incendiile care afectează încă Grecia și Turcia. Dintre cei aproximativ 650 de pompieri care operau luni pe insulă, aproximativ 250 au venit din Ucraina, Serbia și România, susținuți de unsprezece bombardiere cu apă și elicoptere, a declarat protecția civilă.

Dacă majoritatea incendiilor în curs de desfășurare timp de aproape două săptămâni au fost stabilizate sau erau în regres luni în Grecia și Turcia, nordul insulei Evia, a doua insulă ca mărime din Grecia, a prezentat încă o panoramă apocaliptică.

Satul de coastă Pefki, din nordul insulei, s-a trezit într-un nor gros de fum, a declarat o echipă AFP, citată de agerpres.ro.

Feribotul

Aproximativ 300 de persoane evacuate din satele din jur au petrecut noaptea într-un feribot ancorat pe plajă. În larg, o navă militară așteaptă ca o navă fantomă pe un orizont imperceptibil.

Feribotul „a fost singurul loc în care oamenii puteau găsi o oarecare pace și securitate”, a declarat pentru AFP Panagiotis Charalambos, din serviciul militar.

 

La fel ca multe localități din apropiere, Pefki „nu mai avea curent sau apă”, a spus căpitanul adjunct al portului.

În ultimele zile, în nordul Evia, „garda de coastă a efectuat zeci de operațiuni de salvare. 2.600 de persoane au fost evacuate de la declanșarea incendiului”, a spus el.

Pe frontul de foc, satele Kamatriades și Galatsades urmau să fie luni prioritățile pompierilor. Pentru că „dacă focul va trece pe acolo, va fi într-o pădure deasă și greu de stins”, potrivit pompierilor citați de agenția de presă greacă ANA.

Incendiile cu care Grecia se confruntă vară de vară sunt un fenomen previzibil, legat de temperaturile care sunt în creștere de la an la an, de umiditatea din atmosferă, dar și de ionizarea atmosferei, care are atât cauze naturale, cât și cauze antropice (acțiunea omului, cu urmări asupra reliefului, vegetației și climei – n.r.), spune profesorul universitar Silviu Gurlui, citat de Digi24.

Pompieri din Ucraina, Serbia și România

Dintre cei aproximativ 650 de pompieri care operează luni pe insulă, aproximativ 250 au venit din Ucraina, Serbia și România, susținuți de unsprezece bombardiere cu apă și elicoptere, a declarat protecția civilă.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că a cerut Moscovei să trimită un al doilea bombardier uriaș BE-200. Turcia, rivalul regional al Greciei, s-a angajat să trimită încă două avioane, a declarat Ministerul Grec de Externe.

Premierul grec a prezentat scuze publice luni pentru deficienţele răspunsului la incendiile devastatoare din ţară din ultima săptămână, informează Reuters.

Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate şi mii de oameni, stârnind totodată nemulţumire şi critici legate de reacţia guvernului.

Unul câte unul, zeci de sate asediate de foc au fost golite de locuitorii lor, spre consternarea acestora ale căror proprietăți și terenuri au fost reduse la cenușă.

„Aici, oamenii locuiau din pădure, culturi, măsline și turism. Nu mai rămâne nimic din toate acestea”, a spus Louisa, o pensionară întâlnită la Pefki.

Premierul Mitsotakis şi-a cerut scuze luni seara la televiziune şi a promis că greşelile vor fi identificate şi remediate, dar a făcut în acelaşi timp apel la unitate.

La Bruxelles, Comisia Europeană a anunțat că în ultimele zile a sporit trimiterea de avioane, elicoptere și pompieri în Grecia, dar și în Albania, Macedonia de Nord și Turcia.

Controversa a crescut în ultimele zile din cauza lipsei resurselor alocate de Grecia luptei împotriva incendiilor, în special în Evia.

Viceguvernatorul Eubei Giorgos Kelaïtzidis, precum și mulți primari și locuitori, au denunțat forțele „insuficiente”.

Activele aeriene se confruntă cu „dificultăți serioase” din cauza turbulențelor și a vizibilității limitate, a replicat duminică viceministrul protecției civile Nikos Hardalias.

Grecia și Turcia traversează un val de incendii violente de aproape două săptămâni, favorizate de secetă și de temperaturi crescute, care au lăsat zece morți și zeci de răniți în spital.

Sursa foto:Twitter/ Konstantinos Tsakalidis

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol