6 septembrie 2023, 9:11

Papirus de 16m cu texte din „Cartea Morților” din Egiptul antic, descoperit la Saqqara

Pentru prima dată în 100 de ani, un papirus complet al „Cărții Morților” a fost descoperit la Saqqara.

Arheologii din Egipt au descoperit un papirus lung de 16 metri care conține secțiuni din Cartea Morților. Documentul, vechi de peste 2.000 de ani, a fost găsit în interiorul unui sicriu dintr-un mormânt aflat la sud de Piramida în trepte a lui Djoser, la Saqqara.

Papirus unicat

Există numeroase texte din Cartea Morților, iar analiza noii descoperiri ar putea face lumină asupra tradițiilor funerare ale Egiptului antic. Lucrările de conservare sunt deja finalizate, iar papirusul este în curs de traducere.

Acesta este primul papirus complet descoperit la Saqqara în mai bine de 100 de ani, a declarat Mostafa Waziry, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților.

Piramida în trepte a lui Djoser a fost construită în timpul domniei faraonului Djoser (care a domnit între aproximativ 2630 î.Hr. și 2611 î.Hr.) și a fost prima piramidă construită de egipteni. Zona din jurul piramid ei în trepte a fost folosită pentru înmormântări timp de milenii. Într-adevăr, sicriul care adăpostea papirusul nou descoperit datează din perioada târzie (aproximativ 712 î.Hr. – 332 î.Hr.), a declarat Zahi Hawass, fostul ministru egiptean al Antichităților, pentru Live Science.

Cartea Morților

Cartea Morților este un nume modern dat unei serii de texte despre care egiptenii credeau că îi vor ajuta pe morți să navigheze în lumea subterană, printre alte scopuri. Acestea au fost utilizate pe scară largă în timpul Noului Regat (aproximativ 1550 î.Hr. – 1070 î.Hr.).

Deși 52 de picioare este o lungime mare, există și alte exemple de papirusuri ale Cărții Morților de această lungime sau chiar mai mari. „Există multe manuscrise care ar fi avut o lungime similară, dar manuscrisele de papirus ale textelor religioase din Egiptul antic pot varia dramatic în lungime”, a declarat Foy Scalf, șeful arhivelor de cercetare de la Universitatea din Chicago. Scalf, care nu a fost implicat în cea mai recentă descoperire, dar care deține un doctorat în egiptologie, a precizat că există pergamente din Cartea Morților care măsoară peste 30 de metri lungime.

Al doilea papirus

Acesta pare să fie al doilea papirus care conține texte din Cartea Morților care a fost descoperit la Saqqara în ultimul an. În 2022, un papirus fragmentar cu o lungime de 4 m (13 picioare) care conținea texte din Cartea Morților a fost găsit la Saqqara într-un puț funerar din apropierea piramidei faraonului Teti (care a domnit între 2323 și 2291 î.Hr.). Pe el era scris numele proprietarului său, un bărbat pe nume „Pwkhaef”.

În ciuda faptului că a fost îngropat în apropierea piramidei faraonului Teti, Pwkhaef a trăit la secole după conducător. Puțurile de înmormântare în care a fost găsit acest papirus datează din timpul celei de-a 18-a și a 19-a dinastii egiptene (1550 î.Hr. – 1186 î.Hr.). Dar practica de a fi îngropat lângă piramida unui fost conducător era populară în Egipt la acea vreme.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol