11 octombrie 2024, 0:08

Paradisul trandafirilor este în România, la Mândruloc, în cel mai mare rozariu din sud-estul Europei

La 10 kilometri de Arad, în localitatea Mândruloc, se află într-adevăr un mândru loc, un rai cu parfum de trandafir numit Eutopia Gardens. Grădina este o oază pitorească, mărginită de pădurile Vladimirescu, dealurile Ghiorocului și valea Mureșului. Eutopia Gardens sau Rozariul din Mândruloc, așa cum mai este cunoscut, este situat la ieșirea din localitate, chiar la marginea Drumului European 68. Este vizibil de pe carosabil, însă fiind în plin proces de amenajare, nu există prea multe panouri de semnalizare.

Mii de soiuri de trandafiri premiați internațional pot fi admirați în cel mai mare rozariu din România și chiar din această parte a Europei.

Este perioada în care trandafirii arată extraordinar și răspândesc miresme îmbietoare.

„Este un parc foarte frumos cu varietate deosebită de flori, de arbori și de arbuști, după cum se vede de jur împrejur, feerie de culori, o feerie de frumusețe. Faptul că astăzi sărbătorim trandafirul, care este o floare reprezentativă pentru acest parc”, spune unul dintre vizitatori, pentru Radio Timișoara, preluat de Rador.

Vizitatorii care ajung la rozariul de la Mândruloc au ocazia să admire peste 2.000 de soiuri de trandafiri. Proprietara parcului, Mihaela Aurora Buzatu, spune că trandafirii sunt selectați în funcțiile de premiile obținute de-a lungul timpului.

“Ce pot să vă spun despre grădină este că se dezvoltă permanent, sunt 24 de hectare disponibile, din care 14 amenajate, zic eu, spectaculos. Sunt peste 2.000 de soiuri de trandafiri, selectați pe baza premiilor care le-au obținut de-a lungul anilor. Este cea mai mare colecție din România și am înțeles că nici vecinii noștri nu depășesc numărul acesta. Pe lângă zona de trandafiri, care ocupă o suprafață cam de un hectar și jumătate, acum ne aflăm în amenajarea unei alte zone de grădină de plante anuale. Scopul acestei grădini este de a promova producătorii locali de plante anuale și intenționăm ca în sfârșit de septembrie să organizăm un festival”, spune Mihaela Aurora Buzatu.

Festivalul florilor anuale va reuni primarii din vestul României și studenții Facultății de Peisagistică din Timișoara, care vor oferi gratuit consultanță peisagistică și design.

Un bilet de intrare in parc costă 10 RON, iar copiii sub 5 ani au acces liber.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol