29 septembrie 2022, 5:13

Parlamentarilor cu comportament inadecvat li se vor scădea indemnizațiile

Parlamentarii care vor avea un comportament injurios în şedinţele de plen sau care-şi exercită abuziv mandatul de senator sau deputat vor risca amenzi interne. Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat și trebuie adoptată şi promulgată de preşedintele ţării.

Proiectul prevede o nouă sancţiune pentru abaterile disciplinare săvârşite de parlamentari, respectiv „reţinerea din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferenţa dintre aceasta şi valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru o perioadă de maxim trei luni”.

Astfel, indemnizaţia lunară a parlamentarilor va fi, timp de trei luni, egală cu valoarea salariului minim brut dacă sunt săvârşite anumite abateri disciplinare precum:

  • neîndeplinirea îndatoririlor deputaţilor şi a senatorilor prevăzute de Constituţie şi de Legea 96/2006;
  • nerespectarea regulamentului Camerei din care fac parte şi a Regulamentului comun al celor două Camere;
  • exercitarea abuzivă a mandatului de senator sau de deputat;
  • comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar;
  • încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese.

 

Înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președintului Camerei Deputaților. La Senat, cea mai mică indemnizație este de 10.951 de lei și cea mai mare este de 13.114 lei, potrivit Digi24.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol