24 iunie 2024, 6:32

Păsările flamingo au revenit în Delta Dunării

Păsările au fost văzute în meleaua Sacalin, specia cuibăritoare în bazinul mediteranean având coloniile cele mai apropiate în Grecia, Turcia sau Muntenegru.

În oazele de liniște de pe brațul Sfântu Gheorghe, păsările flamingo au făcut, din nou, un scurt popas de odihnă și hrănire.

„Cu penajul lor în diferite nuanțe de roz și modul grațios în care se mișcă prin apele puțin adânci în căutarea hranei, ca adevărați ambasadori ai biodiversității, vin și adaugă un plus de frumusețe habitatelor naturale din Deltă. Dat fiind faptul că au tendința să plece din locurile în care oamenii se apropie prea mult, inspectorii ecologi ai A.R.B.D.D. au ales să le urmărească de la o distanță ceva mai mare.

Sperăm să le revedem mereu şi mult mai des, și dacă se vor simți suficient de în siguranță, poate în viitor vor și cuibări în zonă”, transmite Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Exemplarele de flamingo au fost văzute în meleaua Sacalin, specia cuibăritoare în bazinul mediteranean având coloniile cele mai apropiate în Grecia, Turcia sau Muntenegru, notează Agerpres.

Vizitarea coloniilor de păsări, ilegală

În martie, mai multe păsări flamingo au fost observate pe Lacul Techirghiol.

Specialiștii au explicat atunci apariția păsărilor prin faptul că acestea au găsit hrană din belșug pe fundul lacului și ape mai sărate.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a atras atenția că vizitarea coloniilor de păsări este ilegală și foarte perturbatoare pentru păsările adulte, dar mai ales pentru puii acestora, iar amenzile pot ajunge la 50.000 de lei.

Totodată, ARBDD a luat măsuri de protecție, prin amplasarea de balize și panouri de avertizare în vederea ocolirii acestor colonii de păsări și a unor zone strict protejate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol