29 martie 2024, 0:34

Pastila de (dez)informare, la Digi24: Ce e HAARP și de ce ne zgâlțâie?

Pot oamenii să controleze fenomenele naturale? Imaginați-vă o lume în care catastrofele ar putea fi evitate: uraganele ar dispărea, cutremurele majore nu ar mai exista. Chiar și cele mai devastatoare secete nu ar mai fi o problemă, dacă precipitațiile ar putea fi controlate cu ușurință.

Fenomenele distructive au ajuns ținta teoriilor conspirației. Acestea susțin că unele state, în frunte cu SUA, folosesc arme care pot controla vremea. Cea mai comună teorie se referă la HAARP.

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) este un program american de cercetare a ionosferei. Despre acesta se crede că ar fi una dintre armele de control al fenomenelor naturale.

Evenimentele naturale majore care au devastat regiuni întregi au fost atribuite de unii utilizatori online așa-numitelor „arme meteorologice”, care, conform teoriei, ar fi folosite în secret de țări pentru a debilita alte națiuni.

Despre HAARP am auzit de curând, când Turcia și Siria au fost lovite de un cutremur devastator.

Unii oameni susțin că SUA ar fi generat artificial cutremurele de la începutul lunii februarie, în care au murit peste 50 de mii de oameni. Motivele pentru care Turcia ar fi fost atacată variază de la opoziția făcută de Erdogan aderării la NATO a Suediei și Finlandei, până la ieșirile antioccidentale ale liderului de la Ankara.

La mijlocul anilor ‘90, s-a ridicat întrebarea dacă programe precum HAARP  pot să genereze modificări majore ale vremii. Conspirația nu s-a stins niciodată. În consecință, fiecare fenomen devastator a stârnit noi discuții despre proiectul american.

Deci, până la urmă HAARP poate cauza cutremure? Urmărește episodul din această săptămână al ”Pastilei de (dez)informare”, și află mai multe despre această teorie a conspirației și de ce nu este ea adevărată. Pastila de (DEZ)INFORMARE poate fi urmărită de joi până luni pe Digi24, dar și pe YouTube.

Faptul că unele state încurajează fabricarea și răspândirea dezinformării face și mai greu de combătut acest fenomen.

Digi24, în colaborare  cu mediastandard.ro și editiadedimineata.ro a lansat o nouă campanie numită „Pastila de informare”. V-a surprins, probabil, un format nou, tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol