25 august 2023, 0:59

Pastila de (dez)informare, la Digi24: Miturile care circulă cu viteza 5G, de ”ne bagă în boală”

Aoleu, maică, ia uite la antena aia, e de-alea pentru 5G, de ne iradiază și ne produce cancer! De câte ori n-ați auzit asta? Pe câți stâlpi de antene i-ați privit cu ură?

Noua tehnologie 5G promite o viteză de 100 de ori mai mare decât actuala conexiune 4G, totul pentru a eficientiza telecomunicațiile mobile și a spijini dezoltările tehnologice. În jurul 5G, însă, au început să apară zvonuri conform cărora rețeau este atât de periculoasă încât poate cauza boli cronice.

În mediile care propagă astfel de idei au circulat constant articole sau comentarii care spunea sau lăsau de înțeles că tehnologia 5G este extrem de dăunătoare sănătății, asta deși nu diferă fundamental de celelalte versiuni.

Printre bolile amintite și prezentate ca risc de dezvoltare se numără cancerului, Alzheimerul și anumite disfuncționalități hormonale. Baza acestor afirmații nu este una științifică, ci speculații născute din neînțelegerea tehnologiei. Astfel, printre cei invitați să vorbească despre rețeau 5G se află… preoți.

Una dintre cele mai absurde idei, care s-a dezvoltat mai ales în ultimii doi ani este asocierea dintre 5G și pandemia de COVID-19. Consensul științific este clar: COVID-19 este cauzată de un virus și nu are nicio legătură cu tehnologiile de telecomunicații mobile.

Însă coincidența dintre startul pandemiei și lansarea 5G a suflat suficient vânt în pânzele teoriei conspirației, încât în Marea Britanie mai mulți stâlpi de rețea mobilă au fost incendiați din cauză că ar transmite oamenilor COVID.

Într-o lume în care dezinformare este la ordinea zilei, Editiadedimineata.ro, împreună cu Mediastandard.ro, au lansat un proiect unic pe piața din România, menit să combată cele mai răspândite dezinformări, într-un format nou: Pastila de (DEZ)INFORMARE.

Este un format nou, tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.

Pastila de (DEZ)INFORMARE este un proiect Editiadedimineata.ro, realizat cu susținerea Mediastandard.ro. Emisiunea poate fi urmărită și pe Digi24, de joi până luni.

Aflați de la Pastila de (dez)informare”, de la Digi24, dacă este cazul să intrăm în panică din cauza antenelor pentru tehnologia 5G:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol