25 octombrie 2021, 23:35

Patru astronauți Space X se lansează către ISS

SpaceX va lansa duminică seară din Statele Unite patru astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională.

Zborul este văzut ca fiind unul istoric. Se vrea primul dintr-o serie lungă și confirmă pierderea de către Rusia a monopolului privind accesul în spaţiu, monopol deținut timp de nouă ani.

Echipajul

Ultimul zbor NASA în spațiu s-a consemnat în iulie 2011, cu naveta Atlantis.

Trei americani, Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker, şi astronautul japonez Soichi Noguchi vor zbura duminică, la ora 19.27 (00.27 GMT) de la centrul spaţial Kennedy din Florida.

Ei vor ajunge marţi la Staţia Spaţială, unde se vor întâlni cu doi ruşi şi o astronaută americană.

Ei vor rămâne la bordul ISS pentru şase luni.

Capsula Dragon a SpaceX este al doilea aparat care este capabil acum să ajungă pe ISS. Prima este nava spaţială rusă Soyuz, care în ultimii nouă ani a făcut “naveta” între ISS și Pământ.

Un al doilea parat, fabricat de Boeing, ar putea fi operaţional într-un an. Naveta Starliner este și ea testată cu succes din 2019.

Cine sunt cei patru astronauți

Astronautul japonez Soichi Noguchi a declarat că speră că această misiune le va da oamenilor încredere într-un „nou viitor”, în contextul dificil al pandemiei de coronavirus. „Există riscuri şi o teamă de eşec când ai în faţă o provocare, dar cred că beneficiile depăşesc cu mult acea frică”, a spus el.

Japonezul Noguchi a mai zburat la bordul navei spaţiale Discovery în 2005 şi al navei spaţiale ruseşti Soyuz pentru o şedere de 161 zile pe ISS, între 2009 şi 2010.

Americanul Michael Hopkins are 51 de ani și înainte de a deveni astronaut a lucrat pentru forțele aeriene americane. A mai ieșit în spațiu cu naveta Soyuz între septembrie 2013 și martie 2014. El este comandantul misiunii.

Victor Glover este un astronaut de 44 de ani, de culoare, care are patru copii. Vine din US Navy, este pilot și inginer, iar în 2012, chiar înainte de a fi recrutat de către NASA, a lucrat la biroul senatorului (decedat astăzi) John McCain, fost candidat la președinția SUA. El este primul astronaut de culoare care este trimis într-o misiune de durată.

Shannon Walker este o femeie astronaut în vârstă de 55 de ani. Fizician la bază, ea a mai zburat în spațiu cu Soyuz și a petrecut 166 de zile pe ISS în 2010.

Lansarea va putea fi urmărită în direct pe canalele de YouTube ale NASA și SpaceX.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.