1 martie 2024, 12:59

Pe 30 noiembrie inaugurăm Sistemul de Garanție-Returnare. Ce greșeală trebuie să evite populația

Vă dați seama că noi vorbim în 2023 de lucruri care funcționează și sunt o banalitate în țările vestice de mai bine de 25 de ani. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) va intra în funcțiune pe 30 noiembrie. Este vorba de o măsură mult-așteptată, care teoretic ar trebui să aibă efecte vizibile pe termen lung în ceea ce privește rata de colectare și reciclare a deșeurilor în România.

De ce este important Sistemul de Garanție-Returnare?

”Acest sistem este important din perspectiva calității deșeului de ambalaj reciclat, pentru că fracțiile de deșeuri de ambalaje care intră în acest sistem vor fi curate, nu vor intra în contact cu alte tipuri de deșeuri, așa cum se întâmplă astăzi și practic, așa cum a fost construit sistemul, nici măcar resturile acelea de lichide care mai rămân în containere, în butelii (în PET-uri-n.r.) nu vor fi acceptate, sistemul va rejecta tot ce are conținut de produs”, a declarat la RFI, Liliana Nichita, directoarea Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI).

Sunt pregătite magazinele pentru Sistemul de Garanție-Returnare?

”Cele mari da și s-a dovedit, cele mari sunt pregătite. Provocarea va fi la cele mai mici, unde în principal preluarea se va face manual, acele recipiente care trebuie să fie sigilate, mă refer la saci speciali în care se vor colecta aceste butelii, PET-ul și aluminiul împreună, iar pentru sticlă, fie în saci speciali, fie în recipiente care vor trebui să fie sigilate, deci nu se acceptă decât recipientele sau acele volume de colectare sigilate și intacte, pentru că aici vorbim de bani și de bani mulți”, adaugă ea.

Ce greșeală trebuie să evite populația

”După 1 decembrie, aparatul va accepta numai acele ambalaje care vor avea înscrisul și simbolul SGR și codul de bare conform căruia poate fi acceptat acel ambalaj în sistem.

Deci cei care stau și adună acum saci cu PET-uri și doze, în speranța că vor face un ban după 1 decembrie se înșeală. Sistemul nu este dedicat acestor ambalaje istorice, le vom spune, de la 1 decembrie.

Aceste ambalaje în continuare vor trebui să fie colectate în cadrul sistemului public și sper ca acest lucru să fie înțeles, mai ales de către cei care astăzi speră să facă un ban din PET-urile colectate azi”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol