25 aprilie 2024, 11:49

Pe urmele Gretei Thunberg. INTERVIU Inițiatoare Vineri pentru Viitor în România, despre mediu, societate civilă și viitor

Greta Thunberg este o suedeză care inspiră ecologiștii din întreaga lume. În 2018, adolescenta a chiulit de la școală și a organizat un protest în fața parlamentului suedez. Dacă la început a fost singură în fața autorităților, ecologista a devenit foarte rapid urmată de tinerii îngrijorați de efectele încălzirii globale.

Inspirată de eforturile făcute de Greta Thunberg, Diana Negoiță a pus bazele mișcării Vineri pentru Viitor în România. Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, ecologista vorbește despre mediu, societate civilă și cum i-ar plăcea să arate țara noastră în viitor.

Diana Negoiță

Diana Negoiță

Activist de mediu

Diana Negoiță este din București și a studiat la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București. Când este rugată să vorbească despre ea, Diana spune că se simte cel mai confortabil cu titlul de „activist de mediu”. „Mă identific cel mai bine cu titlul de «activist pe mediu». Mi-ar plăcea să se știe despre mine că mi se pare irelevant dacă faci ce fac ceilalți, atâta timp cât consideri că ceea ce faci tu este corect. Pentru că în final fiecare ar trebui să gândească cu capul lui și să ia deciziile cu capul lui.”, spune ecologista.

Greta Thunberg. Sursă: nieuwsblad

Greta Thunberg. Sursă: nieuwsblad

Pe urmele Gretei Thunberg

Când vorbește despre Greta Thunberg, Diana spune că adolescenta suedeză a ajutat-o să nu mai idealizeze lideri. „Greta Thunberg este o activistă adolescentă din Suedia care a pornit mișcarea «Fridays For Future» prin absența ei de la școală vinerea. Ea protesta pentru a se lua măsuri favorabile mediului. Românii ar trebui să știe că ea le cere oamenilor sa îi urmeze exemplul în mod intrinsec. Nu să îi idealizeze ei faptele, ci efectiv să observe ce înseamnă să ai o motivație și să ceri ca lucrurile în care crezi să se întâmple. O apreciez pentru că mi se pare că dacă până acum idealizam liderii și îi credeam ființe superioare, în epoca în care ne aflăm, cu accesul la informație pe care îl avem, este mult mai ușor să ne responsabilizăm și să înțelegem impactul propriilor acțiuni.”, explică Diana.

Greta Thunberg. Sursă: grist

Greta Thunberg. Sursă: grist

Mediul trebuie să devină o prioritate pentru stat

Diana crede că mediul trebuie să fie o prioritate pentru stat, iar mișcarea Vineri pentru Viitor are această prioritate „Mișcarea are ca scop responsabilizarea factorilor de decizie, cu precădere a politicienilor să ia atitudine și acțiune pentru a remedia împreună problema accelerării exagerate a încălzirii globale. În România, ca în celelalte țări urmărim declararea stării de urgență climatică. Deoarece atunci mediul devine o prioritate în stat, deciziile executive sunt luate în funcție de acest criteriu: cât impactează mediul acțiunea respectivă.”, crede Diana.

Copiii români, preocupați de mediu

Copiii români, preocupați de mediu

Despre încălzirea globală

Diana crede că oamenii trebuie să devină conștienți de efectele schimbărilor climatice. „Schimbările climatice sunt un proces natural al Pământului. La anumite intervale, el intră într-un ciclu de răcire, iar în altele, cel de acum, într-un ciclu de încălzire. Problema e că perioada industrialistă și cea capitalist-consumeristă cu care ne confruntăm acum duce la o accelerare extraordinară a ciclurilor normale. Industriile poluatoare încurajate de consumul exagerat și susținute de interese financiare fac ca această planetă să nu mai poată îndrepta exploatările la care este supusă. De aceea ne confruntăm cu fenomene meteorologice extreme. În principal, ne-o facem singuri. Este important să devenim conștienți ca să putem acționa în consecință. Cum am spus mai sus: suntem într-o perioadă în care este ușor să-ți faci o ideee de impactul propriului comportament.”, spune ecologista.

Tineri români, preocupați de mediu

Tineri români, preocupați de mediu

Revendicările Vineri pentru viitor

Diana este o susținătoare a economiilor locale și conservarea naturii. „La nivel global, este esențial să se oprească investiția în industria mijloacelor de transport alimentate de combustibili fosili. Investiția, nu cercetarea (pentru că ele exista deja) în alternative regenerabile pentru sursele de energie, reducerea risipei alimentare practicate de industria alimentară și de lanțurile de supermarket-uri, stoparea agriculturii intensive și extinse, încurajarea economiilor locale care au un altfel de comportament față de resursele locale și tranziția economică. Acesta este un punct esențial pentru că mai mult sau mai puțin înglobează toate aceste măsuri. Economia circulară este variantă optimă în acest moment și nu cea liniară.”, spune tânăra.

Tineri, preocupați de mediu

Tineri, preocupați de mediu

Inițiative antreprenoriale etice

Dacă s-ar aplica soluțiile propuse de mișcarea Vineri pentru Viitor, Diana crede că România ar putea să pună un accent mai mare pe inițiative antreprenoriale locale și etice. „România ar fi afectată de această tranziție la început prin relocarea pieței de muncă spre alte domenii. La fel de valoroase, dar încă insuficient exploatate. În locul marilor corporații, se va merge spre inițiative antreprenoriale locale, etice și față de oameni si față de restul resurselor. Va fi nevoie de restructurări în educație pentru a pregăti tinerii pentru aceste noi ramuri economice (educație ce necesita acest pas de cel putin un deceniu), va fi nevoie de restructurarea infrastructurii gunoiului: reciclare selectivă, oprirea incinerării și crearea de spații pentru resturile organice, compost.”, explică ecologista.

Activiști de mediu

Tineri, uniți de dragostea pentru mediu

Despre societatea civilă din România

Diana este bucuroasă că a întâlnit mai mulți activiști care au inspirat-o foarte mult. „Societatea civilă din România s-a activat mai serios în ultimii ani. Odată cu situația Roșiei Montane, cu Colectivul, cu protestele de la 10 august etc. Cred că acelea au fost momentele în care chiar și cei care de obicei stăteau pe margine și credeau că avem un sistem funcțional au trebuit să se implice. Pentru că știam că în România este corupție, dar până la ce nivel, ne-am dat seama cu acele ocazii, Astfel, societatea civilă a început să facă treaba statului. Că vorbim de asociații de mediu care luptă contra tăierilor ilegale, a deversărilor, a dispariției spațiilor verzi – lucruri de care Ministerul Mediului era direct responsabil, că vorbim de asociații care fac cursuri diverse pentru a îmbunătăți nivelul educației – lucru de care Ministerul Educației era responsabil și știm și noi care e situația exact, până la asociații anticorupție, care trebuie să oprească statul din a mai fi corupt. Din aceste medii, am cunoscut oamenii care m-au inspirat foarte mult: Angi Șerban si ceilalți de la Corupția ucide, oamenii din Greenpeace, asociatia ARA care încă se află la Roșia Montană și dezvoltă zona, oamenii de la Declic. Mi se pare că efortul lor nu este suficient de cunoscut. Este mult mai ușor să fie judecați ca extremiști decât să fie ajutați.”, crede Diana.

Activiști de mediu

Activiști de mediu

Bacăul, un exemplu în ceea ce privește implicarea tinerilor

Când vorbește despre societatea civilă de la nivelul orașelor din România, Diana spune că Bacăul este cel mai bun exemplu în ceea ce privește implicarea tinerilor. „Bacăul rămâne pentru mine un etalon în ceea ce privește implicarea tinerilor. «Tinerii mai mari» sunt conștienți că pot fi un model și transmit valori «tinerilor mai mici». Cunosc mulți oameni extraordinari de acolo. Consider că mediul social ne influențează foarte mult. Dacă prietenii mei nu arunca pe jos e foarte probabil ca nici eu să nu o fac. Dacă prietenii mei au conduite care nu sunt ok, idem. De aceea este nevoie să dăm înapoi societății comportamente de valoare. Poate chiar mai mult decat ne-a dat ea. Pe mine educația m-a dezamagit chiar și la facultate: neprofesionalism, neseriozitate. De aceea încerc să ajut generațiile care vin să aibă parte de o educație mai bună și de un mediu social mai bun. Pentru că nu cred că e drept ca în una din cele mai frumoase perioade, aceea a adolescenței, când oricum te confrunți cu anumite schimbări, singura grijă a ministerului și a celor implicați (profesori, părinți etc) să fie doar ce note ai.”, explică tânăra.

Activiști de mediu

Activiști de mediu

Ce i-ar convinge pe tineri să se implice mai mult în societatea civilă

Diana crede că tinerii pot fi convinși că e „cool” să ai principii. „Cred că pe tineri i-ar convinge sa fie ascultați și să fie inspirați de ceilalți. Să vadă că să ai principii și respect pentru ceilalți e «cool». Că nu contează că «doar tu să reușești», «să ai grijă doar de tine», «că lumea e rea și nu te ajută» ș.a.m.d., ci că o comunitate e mai puternică decât unul.”, crede Diana.

Activiști de mediu

Activiști de mediu

România viitoarelor generații

Când se gândește la viitorul României, Dianei i-ar plăcea să vadă indivizi capabili să gândească liber.„Mi-aș dori să formăm indivizi capabili de a gândi liber, prin urmare care să fie capabili să acționeze și să apere principii juste. Aș vrea să văd comunități și colaborare. Să văd că lucrăm împreună la soluțiile problemelor. Nu că ne închidem în comoditate și de acolo judecăm pe oricine face ceva. De aceea m-am alăturat Fridays For Future. Vreau să cerem sistemului să ne asculte și să își facă treaba. Iar în final sistemul ne va asculta. Pentru că politicenii au fost aleși ca să reprezinte interesele cetățenilor.”, spune Diana Negoiță.

Copii români, preocupați de mediu

Copii români, preocupați de mediu

Tinerii din România participă la cel mai mare protest de pe glob

Vineri, 20 septembrie, va avea loc cea mai mare grevă de pe glob. Organizatorii Global Climate Change mizează pe sprijinul voluntarilor din întreaga lume. Tinerii din România se alătură mișcării internaționale. Diana și ceilalți activiști de mediu vor protesta în București. Traseul propus de aceștia bucureștenilor este Biblioteca Națională-Piața Unirii-Ministerul Mediului.

Fotografii: Friday for Future România | The Outline


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol