16 aprilie 2024, 17:03

Pe urmele lui Aladdin. Studentul român al anului, doctorand și fotbalist în Arabia Saudită

Arabia Saudită este cea mai mare țară din Peninsula Arabă. Mulți copii din întreaga lume cresc cu poveștile lui Aladdin sau Ali Baba. Unul dintre aceștia este Bogdan-Dragoș Ilieș, un tânăr român plecat să își facă doctoratul la King Abdullah University of Science and Technology.

Într-un inverviu acordat editiadedimineata.ro, Dragoș vorbește despre adaptarea în Arabia Saudită, comunitatea românilor din Jeddah și mândria de a reprezenta România.

Dragoș, după parcurgerea unui program masteral în Arabia Saudită

Dragoș, după parcurgerea unui program masteral în Arabia Saudită

Studiază efectul noilor țigări electronice asupra sănătății umane

Dragoș este preocupat de modul în care țigările electronice pot afecta oamenii. „Sunt un om de știință aflat în slujba întregii omeniri, de aceea pentru teza mea de doctorat m-am hotărât să studiez efectul noilor țigări electronice apărute pe piață asupra sănătății umane.”, explică tânărul.

Dragoș-Bogdan Ilieș

Pe urmele filozofilor. Dragoș în Atena

Atras de cultura, limba, mâncarea și obiceiurile din Arabia Saudită

Deși putea alege orice altă țară din lume, Dragoș a lăsat curiozitatea pentru o destinație exotică să-l ducă în Arabia Saudită. „Am ales Arabia Saudită deoarece această facultate oferă fonduri adecvate pentru cercetare și condiții excelente de trai. De asemenea, Arabia Saudită este o destinație exotică, inaccesibilă publicului larg, ceea ce m-a făcut curios. Am dorit să explorez cultura, limba, mâncarea și obiceiurile lor.”, spune Dragoș.

 

Dragoș-Bogdan Ilieș

Dragoș, recunoscător că există un ghid pentru românii ajunși în Polonia

„Am putea să construim câte o facultate modernă în fiecare oraș important din România”

Lui Dragoș i-ar plăcea să preluăm din Arabia Saudită atenția dedicată infrastructurii rutiere și a educației. „KAUST este o facultate situată la 100km de Jeddah. Locația exactă se află lângă un sat, numit Thuwal. De aici, am putea împrumuta mâncarea lor, în special patiseria. Legat de infrastructură, am putea să construim autostrăzi și drumuri mai bune. Ei au construit mii de kilometri de autostrăzi în deșert. De asemenea, am putea și noi să construim câte o facultate modernă în fiecare oraș important din România, unde studenții să poată avea acces la noile idei si tehnologii mondiale.”, spune tânărul român.

Dragoș-Bogdan Ilieș

La Waldorf Tower Astoria din Jeddah

15 studenți români la o facultate de top din Arabia Saudită

Românii din Arabia Saudită se întâlnesc frecvent. „Personal, nu cred că este greu unui român să se adapteze în Arabia Saudită. Noi am fost puternic influențați în istorie de Imperiul Otoman, ceea ce ne oferă un avantaj  deoarece le înțelegem cultura și tradițiile mai ușor decât o fac alte popoare. Există o comunitate frumoasă a românilor, desi suntem foarte puțini aici. De obicei, ne întâlnim o dată sau de două ori pe lună în cadrul unui eveniment organizat fie la KAUST, fie în Jeddah. Românii au venit aici sa lucreze sau să studieze. Am întâlnit în jur de 15 români la facultate.”, povestește Dragoș.

Dragoș-Bogdan Ilieș

Dragoș-Bogdan Ilieș, purtând ochelarii de om de știință

Studentul român al anului

Publicul l-a desemnat pe Dragoș studentul român al anului, distincție care l-a făcut să-și dorească să se implice în activitățile Ligii Studenților Români din Străinătate. „M-am înscris în LSRS în luna martie, după ce am câștigat două distincții: Mențiune Specială – categoria alte continente; și studentul român al anului – votul publicului. M-am gândit să ofer ceva înapoi pentru LSRS prin participarea activă în organizație. Sunt coordonatorul LSRS Arabia Saudită. Din această poziție, îmi doresc să coagulez comunitatea românilor de aici.” , explică tânărul român.

Steagul României, dus mai departe de Dragoș și de prietenii lui

Steagul României, dus mai departe de Dragoș și de prietenii lui

„Investițiile în excelență vor da roade”

Dragoș crede că mulți studenți români din străinătate se confruntă cu lipsa fondurilor. Dacă ar putea, ar prioritiza investițiile făcute de România în excelență. „Studenții români din străinătate nu au o viață ușoară, în special din lipsa fondurilor. Toate cheltuielile sunt, în general, suportate de părinți și mulți studenți excelenți ratează ocazia de a studia in străinătate, tocmai din lipsa veniturilor. Pentru asta, statul român ar putea să ofere ajutoare monetare sau sub alte forme, lucru care l-aș face eu, personal, dacă aș ocupa o funcție importantă. Investițiile în excelență vor da roade, chiar dacă rezultatele apar mai târziu. Chiar dacă studenții nu se întorc definitiv în țară, totuși, vor reprezenta România cu mândrie și onoare acolo unde vor ajunge.”, spune tânărul.

Dragoș, așteptând convocarea la echipa națională a României

Dragoș, așteptând convocarea la echipa națională a României

Liderul fotbaliștilor de la KAUST

Încă de când era copil, Dragoș a fost pasionat de fotbal. „Sunt pasionat de fotbal încă de mic copil, pe când jucam în curtea școlii cu prietenii. Tot timpul am jucat de plăcere. Sunt președintele asociației de fotbal de la KAUST. Organizez meciuri de două ori pe săptămână pentru toți studenții și două turnee pe an. Scopul nostru este să destindem puțin atmosfera și să închegăm legături între studenții care vin în Arabia Saudită din diverse colțuri ale lumii.”, povestește românul.

Steagul României, purtat de Dragoș în orice colț al lumii ajunge

Steagul României, purtat de Dragoș în orice colț al lumii ajunge

„Nu voi uita niciodată că sunt român”

Deși este departe de casă, Dragoș nu uită că reprezintă România. „Vreau să reprezint România oriunde merg deoarece îmi iubesc țara. Nu m-aș întoarce în acest moment din cauza fondurilor insuficiente alocate cercetării. Sunt bucuros că pot să-mi reprezint țara în Arabia Saudită și să inspir alți studenți dornici să profite de oportunitățile de aici. Sunt sigur că mă voi întoarce pe viitor. Nu voi uita niciodată că sunt român!”, transmite Bogdan-Dragoș Ilieș.

Fotografii: Arhivă personală Dragoș-Bogdan Ilieș


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol