Ajungi în Cracovia. Ce faci? Încercând să cunoaștem cel de-al doilea oraș ca mărime din Polonia și locurile din împrejurimi, l-am rugat pe Alex Băcica, românul care a fondat primul club al străinilor din fotbalul polonez, să ne facă un tur al locurilor pe care le-a vizitat de când a ajuns în Republica Polonă.
Fabrica lui Schindler
Când a ajuns în Polonia, Alex a vizitat fabrica lui Schindler, industriașul devenit celebru după lansarea unui film bazat pe povestea sa. „Când am ajuns la sfarșitul lui februarie 2012 în Cracovia, am avut 3-4 zile libere să văd orașul. Evident, am început cu centrul, Rynek Główny, cea mai mare piață medievală din Europa, castelul Wawel, din exterior, și cam toate punctele de pe harta turistică. Dar primul loc vizitat în adevăratul sens al cuvântului a fost fabrica lui Oskar Schindler. Un loc foarte important în istoria orașului și chiar a lumii. Oricine vine in Cracovia ar trebui să viziteze fabrica pentru a înțelege mai bine prin ce au trecut locuitorii orașului în perioada celui de al doilea război mondial, dar și pentru a se pregăti pentru impactul emoțional pe care îl oferă o vizită la muzeul din Oświęcim (Auschwitz).”, își amintește Alex.
Lacul Negru, locul în care poți să-ți încarci bateriile
Când vrea să-și încarce bateriile, Alex merge în Parcul Național Tatra. „Lângă Wawel-ul. Koletek 20, pe terenul de fotbal. (Râde!) Parcul Național Tatra, în Zakopane. Aproximativ 90km la sud de Cracovia. Este o plimbare de cam 2,5 ore până la Czarny Staw Gąsienicowy – 1624 m (Lacul Negru). Deși este aglomerat, traseul cam tot timpul anului, lacul are ceva aparte. 40 de minute pentrecute lângă lac, în weekend, îți încarcă bateriile pentru săptămâna care urmează.”, spune românul.
Błonia, cel mai mare „parc” din Cracovia
„Błonia este cel mai mare «parc» din oraș. De fapt, este o pajiște de 48 ha chiar în mijlocul orașului. Pe o parte este stadionul KS Cracovia, iar pe partea cealaltă, la câteva sute de metri, stadionul Wisla Cracovia. Langa Błonia se află Park Jordana ( după dr. Henryk Jordan – cel care a înființat KS Cracovia in 1906), construit în 1889 ca loc public pentru activități sportive. Aici se găseau, și se găsesc în continuare, terenuri de sport, piste de alergat, un lac artificial și zona de promenadă. A fost primul parc de acest gen din Europa și a rămas la fel de popular și astăzi.”, povestește Alex.
Duffy’s Irish Bar, cârciuma deschisă din pasiune
Duffy’s Irish Bar este barul preferat al lui Alex. „Fergus Duffy a deschis barul din pasiune și din dorința de a avea o bucățică din Irlanda, pentru el, în Cracovia. Un loc foarte primitor, cu personalitate, care, între timp, a devenit un loc care nu este ratat de turiștii din Republica Irlandeză.”, explică românul.
Traseul cuiburilor de vulturi
Întrebat unde și-ar duce un prieten venit să viziteze Polonia, lui Alex îi este greu să aleagă. „Sunt foarte multe de văzut. După un drum lung, merită un efort de încă 20 de minute cu mașina (18km) din Cracovia pana la Ojców, cel mai mic parc național din Polonia. Este situat pe «Traseul cuiburilor de vulturi», o rețea de 25 de castele medievale între Cracovia și Częstochowa, una dintre cele mai importante atracții turistice din Polonia.”, spune Alex.
Jagiellonian, una dintre cele mai vechi universități din lume
Când vine vorba de sfaturi pentru studiat și muncit, Alex crede că românii ar putea avea foarte multe oportunități în Polonia. „În Cracovia se află una dintre cele mai vechi universități din lume, Jagiellonian. A fost fondată în 1364. Totuși, pentru studii, Wrocław mi se pare un oraș mai potrivit. Este ceva mai mic și mai liniștit decât Cracovia, dar, în același timp, un important centru universitar în Polonia. Este un oraș medieval superb, cu puternice influențe germane. În ceea ce privește cariera, în orase precum Wroclaw, Łódź (se pronunță Ugi), Katowice, TriCity (Gdansk, Gdynia, Sopot), sunt prezente foarte multe companii multinaționale care oferă oportunități străinilor stabiliți sau care vor să se stabilească în Polonia, dar Varșovia și Cracovia rămân în continuare orașele cu cele mai multe oportunități.”, explică românul.
Nowa Huta, Balta Albă din Cracovia
Un cartier din Cracovia îi amintește românului de Balta Albă, ultima zonă din București în care a locuit înainte să plece din țară. „Nowa Huta îmi amintește de București. Nu știu exact de ce, sincer! E un «feeling» asemănator cu Balta Alba, unde locuiam înainte să plec în Polonia. Poate din cauza că este tot un «cartier muncitoresc» construit în «Epoca de Aur ». Cred că tot de asta mi se pare că seamăna și cu Berlinul, partea de est. Cartierul nu are o reputație foarte bună în Cracovia. A rămas un fel de mit urban că este o zonă «nesigură». Probabil că în anii ’90 nu era cel mai grozav loc de pe pămant, dar s-au schimbat multe de atunci. Luat la pas, este un loc destul de spectaculos, zic eu, cu foarte multe spații verzi. Din cauza (sau datorită!) planului urbanistic realizat în perioada comunistă, cartierul nu prea poate suferi schimbări majore din punct de vedere architectural (noi clădiri de birouri/apartamente care răsar la tot pasul în Cracovia). În schimb, în ultimii 2-3 ani, a început să se dezvolte foarte repede din punct de vedere social si cultural: festival de muzică, teatru. Foarte multe cafenele și baruri care ii dau un aer «hipster-ish». Poate sună ciudat ca cel mai «comunistic» este fix acela care mă face să mă gândesc la România, dar în același timp este și dovada clara că «se poate». Cu siguranță un loc de vizitat pentru cei cărora le este dor de București!”, spune Alex Băcica.
Află mai multe despre aventurile lui Alex în Polonia: Povestea românului care a fondat primul club al străinilor din fotbalul polonez. INTERVIU Alex Băcica, despre sport, viața în Cracovia și amintirile care îl leagă de România
Surse fotografii cover foto: Mara Tour|Idei pentru vacanță| Interra|In Your Pocket| Duffy’s Irish Bar
Comentariile sunt oprite pentru acest articol