4 martie 2024, 20:54

Pele. Citate memorabile. „Am marcat peste o mie de goluri în viața mea, dar oamenii continuă să mă întrebe despre cele pe care nu le-am marcat.”

Legenda fotbalului brazilian Pele, care a murit joi la vârsta de 82 de ani, este considerat cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. AFP Sport a selectat cele mai bune citate ale sale sau citate despre el ale unor personalități:

Așadar…

„Oamenii se ceartă între Pele sau Maradona. Di Stefano este cel mai bun, mult mai complet”.

— Pele închide eterna dezbatere despre cine este cel mai mare, nominalizându-l în 2009 pe Alfredo di Stefano, colegul lui Maradona, argentinian și legendă a lui Real Madrid.

„M-am născut pentru a juca fotbal, așa cum Beethoven s-a născut pentru a scrie muzică și Michelangelo s-a născut pentru a picta.”

— Pele pentru Fifa.com

„Fiecare copil din întreaga lume care joacă fotbal își dorește să fie Pele. Am o mare responsabilitate de a le arăta nu doar cum să fie ca un jucător de fotbal, ci și cum să fie ca om.”

— Pele pentru Sports Illustrated, în 1999, despre povara suplimentară a faimei.

„Cred că a fost foarte asemănător. Emoția a fost aproape la fel. Când Brazilia a pierdut, părea că a murit ceva sau cineva, că a murit țara – a fost la fel ca atunci când a fost împușcat Kennedy. Eu aveam 9 ani. A fost prima dată când l-am văzut pe tatăl meu plângând”.

— Pele, în 2014, despre înfrângerea Braziliei în finala Cupei Mondiale din 1950

„Un penalty este un mod laș de a marca un gol.”

— Pele în ‘Pele: The Autobiography’.

„Totul pe pământ este un joc. Un lucru trecător. Cu toții sfârșim prin a muri. Toți sfârșim la fel, nu-i așa?”

— Pele în 1977.

„Am marcat mai mult de o mie de goluri în viața mea dar oamenii continuă să mă întrebe despre cele pe care nu le-am marcat.”

— Pele despre extraordinara paradă a portarului Angliei, Gordon Banks, în meciul de la Cupa Mondială din 1970.

„Pele nu moare. Pele nu va muri niciodată. Pele va continua pentru totdeauna. Dar Edson este o persoană normală care va muri într-o zi, iar oamenii uită asta.”

— Pele despre nemurirea fotbalistului și mortalitatea umană pentru The Guardian 2003

Ce s-a spus despre Pele

„Cel mai bun din toate timpurile este Pele. El este chiar înaintea lui Messi. Nu am văzut niciodată un jucător ca Pele. Am jucat cu el la New York Cosmos și îi dădeai mingea și pur și simplu nu-l mai vedeai pentru că era prea rapid. Pele era numai instinct”.

— Franz Beckenbauer.

„Pele a reprezentat totul în fotbal datorită a ceea ce a făcut pe teren.”

— Mario Zagallo, coleg de echipă cu Pele în echipele care au câștigat Cupa Mondială din 1958 și 1962 și care a antrenat echipa magică, inclusiv Pele, care a câștigat Cupa Mondială din 1970.

„Pele a spus că este Beethoven al fotbalului. Nu am auzit niciodată muzică de Beethoven într-un meci, așa că, așa cum v-am mai spus, de fiecare dată când ia o pastilă greșită vine cu o declarație nebună.”

– Diego Maradona în 2012, adăugând că este „rock starul” fotbalului.

„În ochii mei, un artist este cineva care poate lumina o cameră întunecată. Nu am găsit și nu voi găsi niciodată diferență între pasa lui Pele către Carlos Alberto în finala Cupei Mondiale din 1970 și poezia tânărului Rimbaud. Există în fiecare dintre aceste manifestări umane o expresie a frumuseții care ne atinge și ne dă un sentiment de eternitate.”

— Starul francez Eric Cantona.

„Pele a fost singurul fotbalist care a depășit limitele logicii.”

— Maestrul olandez Johan Cruyff

„Mi-am spus înainte de meci că este făcut din piele și oase, la fel ca toți ceilalți – dar m-am înșelat.”

— Apărătorul italian Tarcisio Burgnich, care a primit sarcina de a-l marca pe Pele în finala Cupei Mondiale din 1970. A fost eliminat în minutul 27, când Brazilia a câștigat cu 4-1, Pele marcând unul dintre goluri.

„Încă mi-l imaginez în Studio 54, cu câte o blondă la fiecare braț, arătând ca un împărat roman întins pe un divan aurit, cu domnișoare îmbrăcate în togă hrănindu-l cu struguri. Lucram la cartea de memorii în acea perioadă. Ochii noștri s-au întâlnit și el a spus: „Nu pentru carte, prietene, nu pentru carte”.”

— Jurnalistul David Hirshey, care a dezvăluit povestea intrării lui Pele la New York Cosmos și care a scris împreună cu Pele memoriile „Pele’s New World”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol