O premieră în România.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, printr-un acord de colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), a fost scanată cu un computer tomograf o mumie egipteană veritabilă, veche de peste 2000 de ani.
Donată
Exponatul găsit pe Valea Nilului a fost donat de un om de afaceri acum o sută de ani. Cercetătorii vor folosi informațiile pentru a-i afla vârsta și bolile de care a suferit.
„Se poate observa craniul, structurile craniene, oasele membrelor, putem observa inclusiv materialul și structurile diferite ale materialului cu care a fost acoperită mumia și sarcofagul în care a fost poziționat.”, a declarat un cercetător, conform stirileprotv.ro.
Mumia veche de 2000 de ani a fost îmbălsămată într-un sarcofag de lemn de sicomor, lung de doi metri și cu o lățime de aproape 60 cm. A fost găsită alături de alte 70 de sarcofage, în timpul unei misiuni arheologice organizată de omul de afaceri maghiar Back Fülöp.
De rang înalt
În zona pieptului este un colier pictat chiar și pe capac, purtat numai de cei cu rang înalt.
Toate acestea vor fi prezentate în cadrul unui film documentar, inclusiv informațiile oferite de computerul tomograf.
Mumuia este foarte fragilă. Trebuie păstrată în permanență în condiții speciale, la o temperatură constantă de 18 grade Celsius și fară lumină naturală, ca să nu se producă degradări. Manipularea ei a fost cea mai dificilă parte, a durat aproape 7 ore.
sursa foto: news.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol