7 mai 2024, 19:09

Un pas decisiv pentru demararea proiectului de amenajare a Memorialului dedicat victimelor comunismului de la Râmnicu Sărat

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută aprobarea, în ședința specială a Guvernului României organizată joi, 25 aprilie, la Timișoara, a modificării OUG nr. 173/2022, care deblochează un proiect important pentru istoria și memoria națională.

Această inițiativă permite demararea demersului de amenajare a unui memorial dedicat victimelor comunismului și a unui centru educațional în incinta fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat, un pas fundamental în direcția recunoașterii și comemorării suferințelor celor care au fost persecutați de regimul comunist din România, dar și a educării publicului și a tinerei generații cu privire la trecutul recent.

Prin proiectul Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România, IICCMER își propune transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului.

Asemenea altor spaţii recluzionare de pe harta gulagului românesc, închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost un loc în care autorităţile comuniste au aplicat un regim de exterminare lentă, fizică şi psihică, a opozanţilor („dușmani ai poporului”), prin izolarea totală de familii şi societate, prin înfometare şi condiţii inumane de trai şi prin lipsa asistenţei medicale.

Penitenciarul s-a remarcat prin restricţii extreme, deţinuţii politici supranumindu-l „închisoarea tăcerii”. Regimul alimentar precar, lipsa tratamentului medical și tortura au dus la decesul multor personalităţi închise aici.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol