4 mai 2024, 2:24

Pericolul dependenței de internet și de noile tehnologii

Ecranele prea numeroase, divertismentul virtual și social media ne-ar putea schimba psihicul. Chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a clasificat dependența de internet drept boală, ea rămâne o problemă în creștere.

„Vrem să fim remarcați, să avem mulți prieteni și să fim acceptați. Nevoia acceptării sociale este una dintre nevoile psihologice de bază ale omului. Asemenea acțiuni pot avea atât efecte pozitive, cât și negative”, a subliniat Newsweek Poland în articolul său.

Conform Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale (DSM) al Asociației Americane de Psihologie (APA), o dependență de internet este diagnosticată atunci când are loc:

pierderea controlului în privința utilizării internetului,

schimbarea priorității în viața obișnuită,

încercarea nereușită de desprindere de lumea virtuală.

Conceptul de dependență de internet a apărut în spațiul public cu destul de mult timp în urmă. Primele lucrări științifice pe acest subiect au fost publicate în anii 1990.

Lumea occidentală se confruntă de mai mult timp cu beneficiile internetului și cu dezavantajele acestuia. În 1995, Centrul pentru dependență online a fost înființat în Pittsburgh, Statele Unite.

„Creierul caută în mod constant stimuli și procesează informații. El are nevoie de acestea și ne încurajează să le obținem. Tehnologia îți permite să-ți hrănești mintea cu o cantitate de informații la o scară inimaginabilă”, spune Newsweek Poland.

Sursa: Newsweek Poland, Polonia


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol