4 decembrie 2020, 21:44

Personalitate a medicinei, Marius Nasta a locuit, în condiții modeste, la Institutul Cantacuzino

La vreme de pandemie, când ne amintim de molime, maladii, vaccinuri, virusuri, dar și de oameni care și-au dedicat viața cercetării medicale, ne amintim de personalități ale medicinei românești, de care, slavă Domnului, nu am dus lipsă!

“Profesorul Nasta! Voi nici nu știți ce aveți! Este cea mai mare personalitate ftiziologică mondială, și nu numai ftiziologică. Prezența lui la congresele internaționale este o sărbătoare a științei, a culturii!”, spunea profesorul Ferencz Kovacs, părintele ftiziologiei ungare, într-o discuție cu doctorul Mihai Calciu, asistentul profesorului Nasta.

Membru titular al Academiei Române

Medicul Marius Nasta, membru titular al Academiei Române (1955), este unul dintre fondatorii şcolii române de ftiziologie. A întreprins cercetări în domeniul microbiologiei, imunologiei, morfopatologiei clinice şi epidemiologice asupra tuberculozei, urmărind depistarea, profilaxia şi tratamentul acestei boli în România. Institutul Naţional de Pneumologie din Bucureşti îi poartă numele, scrie agerpres.ro.

S-a născut la 4 decembrie 1890, la Bucureşti. Şi-a făcut studiile liceale (1901-1908) şi pe cele medicale (1908-1918) la Bucureşti, după care şi-a continuat pregătirea în Franţa 1918-1920, 1926-1927) şi SUA (1927), potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003), citat de agerpres.ro.

”Botezul focului”

Tânărul Marius Nasta primește ”botezul focului” pe frontul războiului balcanic din 1913, unde se luptă cu epidemia de holeră și cu toate celelalte orori ale unui conflict militar. Primul Război Mondial îl găsește pe medicul Nasta tot în spitalele de pe front, scrie federatiasanitas.ro.

Pentru profesionalismul, dăruirea și patriotismul de care a dat dovadă, dr. Marius Nasta primește cinci ordine si medalii românești, devine membru al Misiunii Române de Cruce Roșie pe lângă Armata Franceză și este decorat cu Legiunea de Onoare în grad de cavaler.

Ajutor pentru unitățile sanitare bombardate

În 1942-1944, dr. Marius Nasta se află în fruntea echipelor care acordau primul ajutor în unitățile sanitare bombardate iar colegii lui adeveresc că medicul-maior Nasta refuza, în timpul bombardamentelor, să plece de lângă bolnavii ce nu puteau să facă față unui eventual transport.

Medic pneumoftiziolog, epidemiolog, microbiolog, om de știință și nu în ultimul rând, profesor, Marius Nasta a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. Maestrul şi mentorul său a fost profesorul Ioan Cantacuzino, care l-a îndrumat pe calea cercetării. Marius Nasta spunea despre colaborarea cu Ioan Cantacuzino că este “evenimentul cel mai important şi hotărâtor al vieţii” sale.

A înființat prima secție de tuberculoză de la noi

În 1927, Marius Nasta a înfiinţat prima secţie de tuberculoză de la noi din ţară în incinta Institutului Cantacuzino, unde şi locuia, în condiţii modeste, împreună cu familia, conducând această secţie până în 1945.

După al Doilea Război Mondial, are inițiativa înființării Institutul de Ftiziologie din Bucureşti, în cadrul vechiului Spital Filaret, devenind și primul director al acestei instituţii. Aici  combină activitatea de îngrijire a bolnavilor de tuberculoză cu cea de cercetare în domeniul ftiziologiei.

S-a dedicat luptei împotriva tuberculozei

Până la sfârșitul vieții sale, profesorul Nasta s-a dedicat luptei împotriva flagelului tuberculozei. Cercetările sale și toată activitatea medicală și științifică i-au atras o binemeritată recunoaștere internațională.

Dar realizările sale științifice, dăruirea față de profesia de medic, respectul dovedit față de pacienți și recunoașterea internațională nu au fost suficiente pentru a-l ține departe de ororile regimului politic instaurat după război.

Nedreptate

În 1959, puterea politică comunistă îi înscenează un proces, în urma căruia este destituit din funcția de director al institutului și din alte funcții, apoi este înlăturat și de la catedră.

Singura instituție care nu s-a dezis de profesorul Nasta și a continuat să-i recunoască valoarea profesională a fost Academia Română, care nu a aplicat măsurile disciplinare cerute.

După câțiva ani este parțial reabilitat: ”După incredibile tergiversări, va fi readus temporar la catedră, mai mult sub scutul unor colegi de breaslă, dar făptura sa oțelită timp de ani în lupta cu epidemiile, cu veghea de laborator și cu gărzile, acum se frânge, lovită de un neoplasm necruțător, precum el însușii mărturisea, fiindcă vine pe furiș”, își amintește Mihai Nasta, fiul academicianului, potrivit federatiasanitas.ro.

Marius Nasta a condus şi cele dintâi acţiuni de depistare a tuberculozei la sate şi în centrele muncitoreşti, a organizat primele centre de depistare ale bolii prin microradiofotografie, lăsând lucrări referitoare la relaţiile existente între condiţiile de viaţă şi apariţia tuberculozei.

Reabilitare

Membru fondator al Societăţii pentru Studiul Tuberculozei, preşedinte al Uniunii Societăţilor de Ştiinţe Medicale din România, este membru corespondent (23 mart. 1952) şi membru titular (2 iul. 1955) al Academiei Române.

A murit la 5 aprilie 1965.

Personalitatea complexă a profesorului academician Marius Nasta a fost complet reabilitată abia în 1990, când lumea medicală a sărbătorit 100 de ani de la nașterea sa. Institutul pe care l-a înființat îi poartă astăzi numele.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.