28 martie 2024, 13:06

“Peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie”

Sentința îi aparține prof. dr Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.

Pe lista cauzelor se află îmbătrânirea personalului, dar și birocratizarea excesivă a muncii medicilor de familie, care face ca  tot mai puţini medici tineri să intre în sistem.

Problemă de strategie națională

 „În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi de asemenea avem peste 1000 de localităţi – 1098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000.

Foarte importantă este îmbătrânirea populaţiei medicilor de familie. 47%, aproape jumătate din medicii noştri de familie, au peste 61 de ani. Aproape jumătate vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Noi peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie.

Ştiţi ce mă impresionează? În ultimii 10 ani fiecare program de guvernare începe cu această… baza sistemului sanitar este medicina primară, toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic.

Şi ca să vedem câţi intră în sistem, sub 35 de ani au numai 2,2 %. Deci practic foarte curând aceasta ar trebui să devină o problemă de strategie naţională…”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu pentru News.ro, în preluarea HotNews.

50% deficit de medici de familie la sate

Situația pare la fel, indiferent de județ.Să luăm, de exemplu, județul Iași.

Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, susține că deficitul medicilor de familie din Iași a ajuns la 10 la sută față de anii precedenți. Specialiștii au precizat că orașul Iași riscă să rămână fără cadre medicale specializate, deoarece vârsta medie a acestora este crescută, iar în ultimii 5 ani, zeci de medici s-au pensionat și posturile au rămas libere.

Situația este cu mult mai dramatică în mediul rural în ceea ce privește scăderea numărului de medici de familie. Acolo, în ultimii 5 ani s-a înregistrat un deficit de 50 la sută. Cel mai grav este faptul că acest deficit nu este ocupat de alții medici, deoarece aceștia refuză să lucreze în mediul rural din mai multe motive.

”Sunt foarte puțini medici tineri care să preia praxisurile în medicina de familie. În momentul în care se preiau aceste praxisuri în medicina de familie, de obicei se preiau fie de un medic care lucrează de ani de zile în mediul rural, fie de către un medic care lucrează în județele învecinate. Numărul medicilor de familie, la țară, a scăzut cu aproape 50 la sută în ultimii 5 ani, ceea ce este o cifră considerabilă. Avem cu 50 de medici de familie mai puțin”, a adăugat Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași pentru Bzi.ro

Medicii de familie evită, pe cât posibil, cabinetele din mediul rural, deoarece, numărul pacienților este foarte mic, iar condițiile de muncă nu sunt în tocmai favorabile. O altă problemă speculată de specialiști în cazul scăderii adresabilității medicilor de familie de a lucra la țară este faptul că 90 la sută dintre aceștia sunt femei, care aleg să rămână în oraș, unde condițiile de lucru sunt mai bune.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol