4 octombrie 2023, 15:09

Peste jumătate dintre copiii români își doresc să plece din țară, arată un studiu „Salvați Copiii”

Peste jumătate dintre copiii români îşi doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe – arată raportul privind starea copiilor din România, publicat astăzi de organizaţia „Salvaţi Copiii„. Printre principalele motive care i-ar determina să emigreze se numără oportunitățile legate de educație (26,3%) și nemulțumirea sau neîncrederea față de condițiile de viață din România  (21,9%),  arată datele unei anchete sociologice derulate de Organizația Salvați Copiii România.

Datele atrag atenţia asupra fenomenului abandonului şcolar, asupra numărului mare de copii români care nu se află în îngrijirea directă a părinţilor şi amintesc faptul că România conduce, la nivel european, în clasamentul privind mamele minore.

Sărăcia este fenomenul care îi afectează pe mulţi dintre copii, iar privind ceea ce specialiştii numesc „bunăstarea emoţională”, statisticile arată că minorii nu sunt feriţi de anxietate şi depresie.

Studiul „Salvaţi Copiii” mai arată că aproape un sfert dintre copiii români, care au acum vârste de până la 17 ani, au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate, iar o treime dintre ei declară că nu au fost de acord cu plecarea celor dragi la muncă peste graniţe.

Datele amplei anchete Salvați Copiii România, care măsoară felul în care copiii își cunosc drepturile pe care le au și mecanismele de protecție ale acestora, au fost culese în perioada noiembrie – decembrie 2022, pe un eșantion reprezentativ la nivel naţional, format din copii din ciclul gimnazial și liceal. Marja de eroare este  de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol