11 aprilie 2021, 6:31

Petiție online: Kosovo să fie recunoscut de Netflix

O petiție online care solicită platformei de streaming online Netflix din SUA să recunoască statul Kosovo, separat de Serbia, a primit peste 30.000 de semnături de la lansarea sa și a atras atenția publicului în țară.

„Când kosovarii se conectează la Netflix, locul lor apare ca și cum ar fi în Serbia, chiar dacă ei folosesc Netflix din Republica Kosovo”, a scris organizatorul, Sovran Hoti, în petiție.

Utilizatorii Netflix din Kosovo nici măcar nu-și pot verifica numărul de telefon, deoarece Kosovo nu apare pe lista țărilor. Netflix este o companie americană și, din moment ce SUA recunoaște Kosovo, și Netflix ar trebui să adauge Kosovo ca țară la serviciul lor de streaming, se mai arată în petiție.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 17 februarie 2008, dar statul nu este recunoscut de toate țările din lume, inclusiv România aflându-se în această situație.

În cadrul Uniunii Europene (UE), este recunoscut de 23 din cele 27 de state membre. Kosovo este un potențial candidat pentru aderarea la UE. Până în prezent, țara a fost recunoscută de peste 110 țări, dar Serbia a jurat să nu o recunoască și este susținută în acest sens de aliați puternici, inclusiv Rusia și China.

„Propaganda Serbiei pentru a submina Kosovo pe arena internațională continuă, în special pe principalele platforme online. Acest lucru trebuie să se schimbe. Serbia nu are jurisdicție în Kosovo și în instituțiile sale, iar independența noastră nu poate fi subminată de ea”, a spus Hoti în petiția sa.

Demersul a atras atenția politicienilor și personalităților culturale din Kosovo. Președintele interimar Vjosa Osmani a sprijinit inițiativa pe Twitter:

S-au alăturat apelului și alte personalități, cum ar fi fostul vicepremier Haki Abazi și cofondatorul Festivalului de film de la Prishtina, Fatos Berisha.

Foto: Photo RNW.org (Flickr), CC BY-SA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.