25 aprilie 2024, 4:41

Pilula care reduce cu 40% riscul de AVC sau infarct

Rețineți următoarea denumire – Pollypill, pentru că probabil veți mai auzi de ea. Este, spun medicii – pilula care reduce cu 40% riscul de AVC sau infarct.

New England Journal of Medicine o descrie ca “inovatoare”. Împreună cu o aspirină banală reduce accidentele cardiace și atacurile cerebrale cu 40%.

Polypill este o doctorie care combină trei medicamente pentru tensiunea arterială (atenolol, ramipril și „pilula apei” – hidroclorotiazida, un diuretic) și o statină pentru scăderea colesterolului, simvastatin.

Toate sunt medicamente generice. Polypill pot fi luate singure sau cu o aspirină.

Prezentarea ei a avut loc recent în cadrul unor conferințe ale American Heart Association. „O abordare inovatoare a prevenției bolilor de inimă”, a fost reacția oamenilor de știință.

Pilula care reduce cu 40% riscul de AVC sau infarct. Studiu cu 5.700 de voluntari

Conform  CNN, studiul a inclus peste 5.700 de voluntari din toată lumea, pe care cercetătorii i-au urmărit aproape cinci ani.

Bărbații aveau 50 de ani sau peste, iar femeile 55 sau mai mulți. Toți voluntarii erau considerați a prezenta un risc moderat de probleme cu inima din cauza unor condiții asociate, ca diabet sau hipertensiune.

Grupul a fost împărțit în oameni care au luat: o doză mică de aspirină; polypill; polypill plus o aspirină; un placebo.

Polypill cu aspirină a redus problemele cardiace și decesele cu 31%, cu minime efecte secundare. Acestea au inclus amețeli sau tensiune scăzută. Cei care au continuat fără întrerupere să ia pilula au prezentat un risc de probleme cu inima scăzut cu 40%.

Rezultatele studiului sunt similare cu cercetări anterioare. Un studiu din 2003 a constatat că Polypill poate preveni 88% dintre infarcturi și 80% dintre accidentele cerebrale.

„Am putea salva milioane de oameni de riscul unor boli serioase de inimă sau accidente vasculare cerebrale în fiecare an prin folosirea eficace de Polypill și aspirină”, a declarat Salim Yusuf, co-investigator principal pentru studiu și profesor de medicină la McMaster University din Canada.

Foto Amilo Avesd/Unsplash


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol